Όπως αναφέρει το Reuters, o Ντράγκι τοποθετήθηκε σχετικά με την κόντρα Ιταλίας – ΕΕ για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019, μιλώντας στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, οι Ιταλοί έχουν ήδη προκαλέσει ζημιές σε εταιρίες και νοικοκυριά με τη μέχρι τώρα στάση τους.

«Οι συζητήσεις για απόκλιση των κανόνων του προϋπολογισμού σε μια χώρα με μεγάλο χρέος δημιουργούν προβλήματα και μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να αμφισβητήσουν το ευρώ. Οι δηλώσεις που έχουν γίνει προκάλεσαν πραγματικό κακό και υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι τα spread αυξήθηκαν λόγω αυτών των τοποθετήσεων. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τα νοικοκυριά και οι εταιρείες να πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια δανεισμού».

Τόνισε ότι «το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να πέσουν οι τόνοι. Και το δεύτερο να περιμένουμε τα γεγονότα», προκειμένου να εξεταστούν τα πραγματικά σχέδια δαπανών τα οποία μπορεί να διαφέρουν από αυτά που εξαγγέλλει η ιταλική κυβέρνηση. Η τοποθέτηση Ντράγκι έρχεται μια μέρα μετά τις νέες πιέσεις που άσκησαν ΔΝΤ και Κομισιόν στην Ιταλία.

Την Παρασκευή πηγές της ΕΚΤ που επικαλείται το Reuters, ξεκαθάριζαν ότι η Τράπεζα δεν πρόκειται να προσφέρει βοήθεια στην Ιταλία, εκτός και αν ζητήσει να τεθεί υπό καθεστώς μνημονίου. Παράλληλα, ανέφεραν πως η πειθάρχηση της Ιταλίας στους δημοσιονομικούς κανόνες «αποτελούν τεστ που θα δείξει αν λειτουργούν οι μηχανισμοί της Ευρώπης λειτουργούν».