Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό SWR ο Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι η γερμανίδα καγκελάριος «δεν είναι πια αδιαμφισβήτητη», αν και θεωρεί «πιθανή» την επανεκλογή της στην προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο κομματικό συνέδριο τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Όπως αναφέρει ο Σόιμπλε, οι εκλογές στη Βαυαρία την Κυριακή και οι εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης σε δύο εβδομάδες «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές», καθώς σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση για το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, τα κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού φαίνεται να καταρρέουν. Οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) κατεβαίνουν στις εκλογές της Βαυαρίας με ψαλιδισμένες ελπίδες, λόγω της μεγάλης δυσαρέσκειας που υπάρχει για την Άγκελα Μέρκελ.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση (Δεύτερο Πρόγραμμα της Γερμανικής Τηλεόρασης ZDF), οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) συγκεντρώνουν στη Βαυαρία το 34% των ψήφων, χάνοντας έτσι σχεδόν 13 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές το 2013, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) πέφτουν από το 20,6% στο 12%, οι Πράσινοι (Grüne) υπερδιπλασιάζουν τους ψήφους τους από 8,6% στο 19%. Το συντηρητικό βαυαρικό κόμμα των Ελεύθερων Ψηφοφόρων (Freie Wähler) κυμαίνεται στο 10%, ενώ 10% συγκεντρώνει επίσης και το ακροδεξιό  AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Οι Φιλελεύθεροι (FDP) ξεπερνούν το όριο εισόδου του 5% για να ξαναμπούν με ένα 5,5% στη βαυαρική βουλή και το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) παραμένει με 4% εκτός κοινοβουλίου. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν αναποφάσιστοι για το ποιο κόμμα θα ψηφίσουν την Κυριακή.