Όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», η κυβέρνηση στέλνει τη Δευτέρα στην Κομισιόν το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2019, όπου εκτός του σχεδίου μη περικοπής των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019, θα περιλαμβάνονται και τα μέτρα κοινωνικών παροχών και φοροελαφρύνσεων ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι το σχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού που θα λάβουν οι Ευρωπαίοι θα είναι σαφέστερο από το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το σενάριο της μη περικοπής των συντάξεων, το 2019 θα εφαρμοστεί ένα πακέτο κοινωνικών παροχών και φοροελαφρύνσεων πολύ μικρότερου δημοσιονομικού κόστους από αυτό που θα προκαλούσαν τα ήδη ψηφισθέντα αντίμετρα.  

Ωστόσο, η υλοποίηση των κοινωνικών παροχών εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο που θα καταφέρει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση, με δεδομένο πως θα πρέπει να εξασφαλίζει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τουλάχιστον μέχρι το 2022. Στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,96% του ΑΕΠ για το 2019, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί πως το ποσό που θα προκύψει από τον δημοσιονομικό χώρο θα κατευθυνθεί σε μέτρα ανακούφισης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε προ ημερών ότι η Κομισιόν περιμένει να εξετάσει το σχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού του 2019 και στη συνέχεια, αν το πλεόνασμα βρίσκεται σε υψηλό ποσοστό, θα εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί το ποσό. Αρνήθηκε να τοποθετηθεί ευθέως για το ζήτημα μη περικοπής συντάξεων.