Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, ο πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να δεχθούν το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019, καθώς δεν συμμορφώνεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και σε περίπτωση που εγκριθεί «θα προκαλέσει βίαιες αντιδράσεις στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης».

Δεν θέλησε να σχολιάσει με λεπτομέρειες τα μέτρα, που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό όμως, όπως είπε, εξετάζει τα αποτελέσματα όσον αναφορά στο στόχο του ελλείμματος στο 2,4% έναντι του ΑΕΠ, που μπορεί να είναι χαμηλότερο από το ανώτατο όριο του 3% των κανόνων της Ε.Ε., αλλά είναι υψηλότερο από το 1,8%, το οποίο έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες προκείμενου να μην αυξηθεί το δημόσιο χρέος, του υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά από αυτό της Ελλάδας.

Όπως υποστήριξε ο Γιουνκέρ, οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό τη θέση τους και «προειδοποιήσαμε όσο πιο έγκαιρα γινόταν, αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί μέχρι τώρα και τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις συζητήσεις που θα έχουμε με την ιταλική κυβέρνηση». Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως οι Ιταλοί καταλαβαίνουν ότι έχουν παράλογα αιτήματα. «Οι Ιταλοί καταλαβαίνουν τα πράγματα καλά και γνωρίζουν πως δεν μπορούν να ξοδεύουν περισσότερα από όσα μπαίνουν στα ταμεία τους. Είναι κοινή λογική».

Σύμφωνα με τον Γιουνκέρ θα κρίνει χωρίς να εξετάσει το σχέδιο μέτρο-μέτρο, ενώ πρόσφατα δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο απόρριψης του σχεδίου προϋπολογισμού και την εκπόνηση ενός νέου. Ερωτηθείς για το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε θέση να αντέξει το πλήγμα μια ενδεχόμενης αποχώρησης της Ιταλίας, απέφυγε να απαντήσει και μίλησε για έρευνες που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ιταλών είναι υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ευρωζώνη.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τόνισε ότι «το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως αποκλίνει σοβαρά από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες» και πρόσθεσε ότι η ιταλική κυβέρνηση είχε ειδοποιηθεί από νωρίς σχετικά με τις προθέσεις της να μην δεχθούν τα ιταλικά σχέδια.

Αδιαφορούν οι Ιταλοί

Παρά το ότι η Κομισιόν σηκώνει τους τόνους και προειδοποιεί ότι δεν θα δεχτεί το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού, ηγετικά στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης αγνοούν τις υποδείξεις του Γιουνκέρ και θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιβληθεί στην Ιταλία.

Ο Ιταλός υπουργός Εργασίας και επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Λοίτζι Ντι Μάιο απάντησε ότι ο Γιουνκέρ δεν μπορεί να κάνει υποδείξεις ως απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν και εκτίμησε ότι στις ευρωεκλογές της ερχόμενης άνοιξης θα αλλάξουν οι ισορροπίες εντός της Ένωσης.

«Του Γιούνκερ του μένει λίγος χρόνος, τον Μάιο τα πράγματα θα αλλάξουν. Μας λέει ότι η ευρωζώνη θα επαναστατήσει, αλλά εξ ονόματος ποιου μιλά; Πρέπει να μας πει ποιος λαμβάνει πραγματικά τις αποφάσεις, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας και ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, έδωσε συνέχεια στην κόντρα του με τον Γιουνκέρ, στηλιτεύοντας τις πράξεις της ΕΕ που προκάλεσαν προβλήματα σε όλη την ήπειρο. «Ο ιταλικός προϋπολογισμός εγκρίθηκε. Ο Γιουνκέρ ας δεχθεί την πραγματικότητα και ας πιει έναν καφέ. Οι παρεκκλίσεις, έγιναν από την Ευρώπη η οποία έφερε ανασφάλεια και μη μόνιμη εργασία σε μια ολόκληρη ήπειρο».