Στον ΟΗΕ ρίχνει το μπαλάκι η Ρωσία για την διατήρηση της INF, από την οποία προτίθενται να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ. «Η διεθνής κοινότητα έχει την υποχρέωση να αντιδράσει σε αυτήν την κατάσταση η οποία θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Το σχέδιο απόφασης στηρίζεται σε μια σειρά από αποφάσεις που έχουν υιοθετηθεί στη Γενική Συνέλευση και αποσκοπεί στην ενίσχυση της βιωσιμότητας της συνθήκης», ανέφερε η Μόσχα σε σύνοδο επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία εξειδικεύεται στις υποθέσεις αφοπλισμού και διεθνούς ασφάλειας.

Σύμφωνα με τη Ρωσία, η συμφωνία με τις ΗΠΑ «αποτελεί μια απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσουμε να προχωράμε στον δρόμο της μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων». Κάλεσε όλα τα μέλη του ΟΗΕ να λάβουν σοβαρά τις προειδοποιήσεις της και να κινηθούν αναλόγως.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε υποστηρίξει πως ο λόγος που θα αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία, είναι η παραβίαση της από την Ρωσία. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε τη Ρωσία να φτιάχνει όπλα τέτοιου βεληνεκούς, ενώ εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να το πράξουμε. Δεν ξέρω γιατί ο Ομπάμα δεν διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία ή γιατί δεν απέσυρε τη χώρα. Παραβιάζουν τη συμφωνία εδώ και πολλά χρόνια».

Σημειώνεται ότι το 2014 ο Ομπάμα είχε εγκαλέσει τη ρωσική κυβέρνηση για παραβίαση της συμφωνίας. Η Ουάσιγκτον καταγγέλλει την παραγωγή και την ανάπτυξη από τη Μόσχα του συστήματος πυραύλων 9M729, το οποίο η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι έχει δραστικό βεληνεκές που υπερβαίνει τα 500 χλμ., άρα κατ' αυτήν παραβιάζει την INF.

Ως απάντηση, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποίησε πως αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τη συμφωνία, η Ρωσία θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ακόμα και απέναντι σε ευρωπαϊκές χώρες. «Αν οι ΗΠΑ πράγματι αποσυρθούν από τη συνθήκη INF, το βασικό ερώτημα είναι τι θα κάνουν με αυτούς τους πυραύλους (μέσου βεληνεκούς) που θα εμφανιστούν για άλλη μια φορά. Εάν τους εγκαταστήσουν στην Ευρώπη, φυσικά η αντίδρασή μας θα είναι να το αντικαθρεπτίσουμε αυτό, και οι ευρωπαϊκές χώρες που θα συμφωνήσουν να τους φιλοξενήσουν, αν τα πράγματα φθάσουν τόσο μακριά, πρέπει να καταλάβουν ότι θα βάλουν την επικράτειά τους την ίδια σε κίνδυνο εάν υπάρξει ένα πλήγμα αντιποίνων».