Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ ΝΑΤΟ-Βιομηχανία στο Βερολίνο, ο Γ. Στόλτενμπεργκ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του για το ενδεχόμενο δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού, θέμα που έφερε στην επιφάνεια προ ημερών ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Αν και ισχυρίστηκε πως θα ήταν θετικό για τις ευρωπαϊκές χώρες να συνεργαστούν πιο στενά στον τομέα της άμυνας, ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με τη δημιουργία ενός δεύτερου στρατιωτικού πόλου εκτός του ΝΑΤΟ. «Χαιρετίζω τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της άμυνας διότι είναι καλό οι ευρωπαίοι σύμμαχοι να αποκτήσουν περισσότερες ικανότητες, εάν συνεργασθούν στενότερα από μεταξύ τους. Αυτό για το οποίο δεν χαιρόμαστε είναι το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει υποδομές εις διπλούν».

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, οι άμυνες των χωρών της Ευρώπης καλύπτονται με τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ και δεν έχει νόημα το να χωρίσουν στα δύο το ποσό που δίνουν για τις αμυντικές τους δαπάνες. «Στην πραγματικότητα έχουμε ανάγκη από μία ισχυρή και αποτελεσματική διοικητική δομή, δεν μπορούμε να διαιρέσουμε δια δύο αυτούς τους πόρους. Θα στερείτο παντελώς νοήματος για μία χώρα σαν την Γερμανία να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ να μπουν σε ανταγωνισμό διότι οι Γερμανία, όπως και τα περισσότερα από τα άλλα μέλη της συμμαχίας, είναι μέλος και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δεν θα ήταν σώφρων απόφαση εκ μέρους των χωρών μελών των δύο οργανισμών να διαθέτουν δύο σύνολα υποδομών διοίκησης ή να επιτελούν εις διπλούν το έργο του ΝΑΤΟ».

Σημειώνεται πως η πρόταση που έφερε ξανά στη επιφάνεια ο Μακρόν, αποδοκιμάστηκε και από τον Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή. «Ο Πρόεδρος Μακρόν της Γαλλίας πρότεινε τη δημιουργία στρατού από την Ευρώπη, προκειμένου να προφυλαχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία. Αυτό είναι πολύ προσβλητικό, ίσως η Ευρώπη θα έπρεπε πρώτα να μεριμνήσει για την πληρωμή του δίκαιου μεριδίου της στο ΝΑΤΟ, το οποίο επιχορηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ».

Το Σάββατο ο Τραμπ προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, αναφέροντας ότι δεν τον ενοχλεί η προοπτική αμυντικής ενίσχυσης της Ευρώπης, από τη στιγμή που δίνει το δίκαιο μερίδιο της στις δαπάνες του ΝΑΤΟ. «Θέλουμε ισχυρή την Ευρώπη, είναι κάτι σημαντικό για εμάς και είναι καλοδεχούμενος ο όποιος τρόπος επιστρατεύσουν για να το επιτύχουν. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη, αλλά πρέπει να υπάρξει δίκαιος καταμερισμός ευθυνών. Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ συνεχίζουν να σηκώνουν μεγάλο βάρος για λογαριασμό της Ευρώπης στην άμυνα».