Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC, που επικαλείται έγκυρες πληροφορίες της Washington Post, η CIA μετά από έρευνα κατέληξε στο ότι  ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είχε δώσει την εντολή για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου εντός της σαουδαραβικής πρεσβείας της Κωνσταντινούπολης.


Το BBC μεταδίδει ότι ο πρίγκιπας ήταν «καλά πληροφορημένος» για την επιχείρηση που στήθηκε εντός της πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη, παρά το ότι η πρεσβεία της Σ. Αραβίας στις ΗΠΑ αρνείται τους ισχυρισμούς για την ανάμειξη του πρίγκιπα, που ουσιαστικά αποτελεί τον ηγέτη της Σ. Αραβίας. «Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι λανθασμένοι. Έχουμε ακούσει και συνεχίζουμε να ακούμε διάφορες θεωρίες, που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν αυτές τις κατηγορίες».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η CIA μελέτησε διάφορες πηγές και στοιχεία, ιδίως μια τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον αδελφό του πανίσχυρου πρίγκιπα διαδόχου -και πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ- Χάλεντ μπιν Σαλμάν με τον Κασόγκι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Χάλεντ μπιν Σαλμάν συμβούλευσε τον Κασόγκι να πάει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη για να λάβει τα πιστοποιητικά που ήθελε για να μπορέσει να παντρευτεί ξανά και τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα του συνέβαινε τίποτε. Οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι ο Χάλεντ μπιν Σαλμάν έκανε αυτή την κίνηση κατ' απαίτηση του αδελφού του, αν και σημειώνεται ότι δεν είναι σαφές το κατά πόσον ο πρεσβευτής γνώριζε πως ο δημοσιογράφος επρόκειτο να δολοφονηθεί.

Όπως αναφέρει το Reuters, o  αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ρωτήθηκε για τις νέες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ωστόσο αρνήθηκε να τοποθετηθεί και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη δολοφονία.

«Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι ήταν μια κτηνωδία και παράλληλα αποτέλεσε προσβολή απέναντι στην ελεύθερη και ανεξάρτητη  δημοσιογραφία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να εντοπίσουν όσους βρίσκονται πίσω από αυτή την υπόθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πενς και πρόσθεσε πως η χώρα του δεν επιθυμεί να διαταραχτούν οι σχέσεις με τη Σ. Αραβία.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου ο μπιν Σαλμάν είχε εκφράσει τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία, ισχυριζόμενος ότι όσοι ευθύνονται θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. «Ήταν ένα ιδιαίτερο επώδυνο περιστατικό για τους Σαουδάραβες και για ολόκληρο τον πλανήτη. Ήταν αχρείαστο. Η Σαουδική Αραβία θα πράξει όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες για να υπάρξουν αποτελέσματα στην έρευνα, αλλά και για οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όσοι ευθύνονται για αυτό το στυγερό έγκλημα».