Όπως μεταδίδει το France24, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έδωσαν τελεσίγραφο 60 ημερών στη Ρωσία, προκειμένου να συμμορφωθούν με τους κανόνες που ορίζει η INF, «Η Ρωσία θα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τα όσα ορίζει η συμφωνία, κάτι που δεν πράττουν αυτή τη στιγμή. Το έθνος μας έχει την εξής επιλογή: Είτε θα θάψουμε το κεφάλι μας στην άμμο, είτε θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να τηρούνται τα όσα προβλέπει η INF», δήλωσε ο Πομπέο.

Υπέρ της θέσης του ΝΑΤΟ τάχθηκε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία και εκτίμησε πως η συμφωνία θα ακυρωθεί με υπαιτιότητα της Μόσχας. «Η Ρωσία παραβιάζει ουσιωδώς τις υποχρεώσεις της βάση της Συνθήκης INF. Είμαι στενοχωρημένος για το ότι μάλλον θα δούμε το τέλος της συμφωνίας της INF. Ωστόσο καμία συμφωνία περί οπλικών συστημάτων δεν μπορεί να λειτουργήσει αν τηρείται μόνο από τη μια πλευρά».

'Ετοιμη ακόμα και για πυρηνικό πόλεμο η Ρωσία

Σε τηλεοπτική του παρέμβαση που μεταδίδει η Express, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ξεκαθάρισε ότι αν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη συμφωνία θα πράξει το ίδιο και η Ρωσία, η οποία είναι έτοιμη να απαντήσει απέναντι σε κάθε είδους απειλή, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πυρηνικό πόλεμο.

«Θυμίζω ότι η πρώτη πυρηνική βόμβα έπεσε από τις ΗΠΑ και όχι από τη Ρωσία, εμείς δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα. Αυτό το έκαναν οι ΗΠΑ και μάλιστα αυτό είναι κάτι που αποκρύπτεται σε πολλά σχολικά βιβλία της Ιαπωνίας. Γράφεται ότι ήταν οι σύμμαχοι που έριξαν τη βόμβα. Ποιοι σύμμαχοι; Ναι, η Σοβιετική Ένωση ήταν σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά δεν ενημερωθήκαμε ποτέ. Πολλοί ειδικοί λένε πως ήταν αχρείαστο.

Αυτό έγινε από τις ΗΠΑ. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά. Εκτός αυτού, δεν είμαστε η μόνη χώρα με πυρηνικά. Τα «πυρηνικά κράτη» είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία. Κυρίως αυτές οι πέντε χώρες. Αυτό δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Πυρηνικά έχουν και χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και το Ισραήλ. Δεν είμαστε οι μόνοι. Όλες αυτές οι χώρες έχουν τέτοιου είδους όπλα, γιατί η Ρωσία δεν μπορεί να έχει;

Ελπίζω να συμβεί ποτέ, αλλά θεωρητικά αν κάποιος επιχειρήσει να καταστρέψει τη Ρωσία, θα έχουμε έναν προφανή λόγο να απαντήσουμε στην απειλή. Ναι, θα πρόκειται για μια παγκόσμια καταστροφή, καταστροφή για όλο τον πλανήτη. Ωστόσο, είμαι πολίτης της Ρωσίας, είμαι ο ηγέτης του ρωσικού κράτους».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι το 2002 οι ΗΠΑ μονομερώς αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Συνθήκη της αντιπυραυλικής άμυνας, η οποία ήταν ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της διεθνούς ασφάλειας και πρόσθεσε ότι η Ρωσία επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με όλους, αλλά δεν πρόκειται να είναι υποτελής σε κανέναν.