Μιλώντας από τη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2019, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Κ. Μητσοτάκη για την επίθεση που εξαπέλυσε απέναντι στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τονίζοντας ότι η Βουλή δεν είναι τσιφλίκι του.

«Είμαι από το 2009 σε αυτήν εδώ την αίθουσα παρακολουθώ από παιδί τη Βουλή δεν έχω ξαναδεί πολιτικό αρχηγό να απευθύνεται με αυτό το ιταμό ύφος σε εκλεγμένους βουλευτές. Η Βουλή των Ελλήνων δεν¾ είναι τσιφλίκι σας αλλά ο ναός της Δημοκρατίας. Αυτή η έπαρση είναι επικίνδυνη για ανθρώπους που διεκδικούν εξουσία».

Κατηγόρησε τη ΝΔ για «κοινωνικό Αρμαγεδώνα»

Αναφερόμενος στην οικονομία δήλωσε ότι παραλάβαμε μια χώρα «αμέσως μετά από μια πενταετία καταστροφής, μετά από έναν οικονομικό όλεθρο, μετά από έναν κοινωνικό Αρμαγεδώνα» και  κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία που όταν ήταν στην κυβέρνηση «εκτίναξε το έλλειμμα στο 15%, εφάρμοσε μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 65 δισ. ευρώ, έκοψε τις συντάξεις κατά 40 δισ. ευρώ και εκτόξευσε την ανεργία από το 11% στο 28%, μειώνοντας τον εθνικό μας πλούτο κατά το ένα τέταρτο».

Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ για το ότι έστειλε την πέμπτη αξιολόγηση στις καλένδες και το πρόγραμμα ανεπίστρεπτα εκτός πορείας, επικαλούμενος τους Θεσμούς.

«Είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% σε βάθος τετραετίας και 4% ως το 2060, και μας κατηγορείτε ότι κάναμε το τέταρτο μνημόνιο τη στιγμή που δεν καταφέρατε να πιάσετε όχι το στόχο του 1,5%, ούτε καν θετικό πρόσημο στο πλεόνασμα για το 2014.Το πιο εγκληματικό ότι παραδώσατε άδεια δημόσια ταμεία, ασφαλιστικά ταμεία με υπέρογκα ελλείμματα πάνω από 1 δισ, υλοποιώντας το σχέδιο Σαμαρά για Αριστερή παρένθεση» υποστήριξε από το βήμα της Βουλής.

«Εντελώς διαφορετική εικόνα» σε σχέση με το 2015

Σχετικά με τη διακυβέρνηση της χώρας από το 2015 ως και σήμερα, σημείωσε πως «η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική», επισημαίνοντας ότι στο τέλος του 2018 «αναμένεται να συμπληρώσει δύο χρόνια θετικού ρυθμού μεγέθυνσης, με την ανάπτυξη να φτάνει πέρυσι στο 1,5%, φέτος πάνω από 2%, και ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται του χρόνου, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφέρθηκε στην αποκλιμάκωση της ανεργίας στο 18,3% και στη δημιουργία 350.000 νέων θέσεων εργασίας και σημείωσε πως «το σχέδιο μας είναι να φθάσουμε την ανεργία στο 15% μέσα στην επόμενη διετία και σταδιακά τα επόμενα χρόνια, με τη σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας». Ακόμα είπε πως «όταν θα ολοκληρώνουμε και την επόμενη τετραετία που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός» στόχος είναι η ανεργία «να φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ενημέρωσε τους βουλευτές πως έχει δημιουργηθεί ένα κεφαλαιακό απόθεμα που ξεπερνάει τα 26 δισ.ευρώ και εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το δανεισμό της χώρας από τις αγορές. Για το ασφαλιστικό, υποστήριξε πως με το παλιό σύστημα κατέβαλαν εισφορές μέχρι 200 ευρώ 3 στους 10 ασφαλισμένους και με το νέο (νόμος Κατρούγκαλου) πληρώνουν μέχρι 200 ευρώ, 9 στους 10. «επομένως ένας στους δέκα, επιβαρύνεται όντως περισσότερο».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνηση στηρίζει την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική ασφάλιση. Σε ότι αφορά την πρώτη κατοικία, είπε πως «σχεδιάζουμε ένα νέο, μόνιμο πλαίσιο προστασίας, με τη συμβολή του κράτους μέσω του προϋπολογισμού, στο οποίο νέο θα συμμετάσχουν τόσο το δημόσιο, όσο και οι τράπεζες και οι δανειολήπτες με στόχο την διατήρηση του βασικού περιουσιακού στοιχείου για τα νοικοκυριά, που είναι η πρώτη κατοικία, και τη σταδιακή μετατροπή των “κόκκινων” δανείων σε εξυπηρετούμενα».