Λίγες μέρες πριν την επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην Ελλάδα (10 – 11 Ιανουαρίου), η Γερμανική κυβέρνηση θέλησε να προλάβει τις όποιες σκέψεις μπορεί να υπήρχαν για επαναφορά του θέματος των πολεμικών αποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα.«Τα θέματα γερμανικών αποζημιώσεων έχουν νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Μαρτίνα Φιτς.

Η δήλωση αυτή μπορεί να εκληφθεί και ως απάντηση στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στα Καλάβρυτα, είχε υποστηρίξει ότι μετά τις γιορτές το ζήτημα των αποζημιώσεων θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου να δούμε με ένα συντεταγμένο τρόπο, πώς θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση που είναι πολλών χρόνων, δεκαετιών. Έχουμε καταλήξει σε ένα ομόφωνο από ότι καταλαβαίνω πόρισμα και θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής, αμέσως μόλις ανοίξει μετά τις γιορτές η Βουλή, να βάλει μπροστά, να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει. Αν υπάρχει ομοψυχία και ομοφωνία βοηθάει αυτό, διότι είναι και οι αποζημιώσεις και το δάνειο».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που ενδέχεται να συναντήσουν από τη γερμανική πλευρά, ο Α. Τσίπρας είχε δηλώσει πως η ελληνική πλευρά θα εξετάσει τις λύσεις της, χωρίς όμως να αναφέρεται σε συγκεκριμένη πρόταση.  «Θα δούμε με ποιο τρόπο θα λύσουμε αυτήν τη διαφωνία, καθώς υπάρχει ηθικό χρέος απέναντι στους λαούς της Ευρώπης, οι οποίοι βλέπουν και πάλι την απειλή που φέρνει η ιδεολογία του μίσους. Νομίζω ότι ο νομικός δικαιάκος πολιτισμός μας δίνει λύσεις. Εάν δεν αναγνωρίζεται από την άλλη πλευρά, να βρούμε ένα τρόπο συμφωνημένα, εφόσον υπάρχει μία διαφωνία ως προς αυτό, να δούμε με ποιο τρόπο θα λύσουμε αυτήν τη διαφωνία».