Όπως μεταδίδει το Reuters, Κίνα και ΗΠΑ διαπραγματεύονται την τρέχουσα εβδομάδα για να μπει οριστικό τέλος στο ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου ανάμεσα τους με την επιβολή υψηλών δασμών σε προϊόντα που εισάγουν η μια από την άλλη. Ήδη τον Δεκέμβριο οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ανακωχή 90 ημερών, προκειμένου να διαπραγματευτούν.

Η κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές ξεκίνησε όταν ο Τραμπ επέβαλε αυξημένους δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να πιέσει το Πεκίνο να αλλάξεις τις πρακτικές που ακολουθεί σε μια σειρά θεμάτων που κυμαίνονται από τις βιομηχανικές επιδοτήσεις έως την «βιομηχανική πειρατεία», με το Πεκίνο να απαντά επίσης με την αύξηση των δασμών για εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, προκαλώντας αναταραχή στις παγκόσμιες ροές εμπορευμάτων.

Ο  Τραμπ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν πολύ καλά, καθώς η Κίνα δείχνει διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις λόγω της υποχώρησης της οικονομίας της. «Πιστεύω πως η Κίνα θέλει να βρούμε λύση, η οικονομία τους δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση και αυτό τους δίνει κίνητρο για να διαπραγματευτούν. Οι συζητήσεις πηγαίνουν πολύ καλά. Πιστεύω πραγματικά ότι θέλουν να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Πιθανή ανατροπή του σκηνικού βλέπουν οικονομολόγοι

Αν και ο Τραμπ δείχνει να έχει το πάνω χέρι, αλλά σύμφωνα με όσα δήλωσαν οικονομολόγοι στο CNBC, ενδέχεται να υπάρξει ανατροπή των δεδομένων την άνοιξη, σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία.

«Μέχρι τώρα ο αντίκτυπος των εκατέρωθεν κυρώσεων έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Κίνας, σε σχέση με τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί από την επιβολή δασμών αποφεύγοντας τα καταναλωτικά προϊόντα και αποφεύγοντας ή βάζοντας σε καθεστώς εξαίρεσης προϊόντα χωρίς εύκολο υποκατάστατο. Κοιτάζοντας στο μέλλον, βλέπουμε ότι οι επόμενες κινήσεις από την Κίνα μπορεί να προκαλέσουν ιδιαίτερα δυνατά χτυπήματα στις ΗΠΑ και η κατάσταση μπορεί να αλλάξει την άνοιξη. Ήδη το Πεκίνο ανασυντάσσεται και ετοιμάζει το οπλοστάσιο του».

Επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι αμερικανικό πολεμικό πλοίο έπλευσε στη Νότια Σινική Θάλασσα τη Δευτέρα για να αμφισβητήσει τις «υπερβολικές θαλάσσιες αξιώσεις» από την πλευρά της Κίνας, που σύμφωνα με τις ΗΠΑ εγκατέστησε βάση πυραύλων στην περιοχή.«Η περιπολία του πλοίου είχε ως στόχο τις υπερβολικές ναυτικές αξιώσεις από το Πεκίνο και να προασπίσει την πρόσβαση στις πλωτές οδούς βάσει του διεθνούς δικαίου», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι αμερικανικό αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού βρέθηκε στη Νότια Σινική Θάλασσα, με τις ΗΠΑ να απαντούν ότι η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο «υπεράσπισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας». Το Πεκίνο είχε τονίσει πως η κίνηση αυτή καταπατούσε το κινέζικο και το διεθνές δίκαιο.