Όπως μεταδίδει το Politico, ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να βάλει τέλος στη φημολογία περί επιθυμίας του να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ. «Θα είμαστε 100% με το ΝΑΤΟ, αλλά όπως έχω πει και στις άλλες χώρες, θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Δεν μπορούμε να είμαστε οι βλάκες των άλλων. Δεν είναι δυνατόν. Δεν θέλουμε να μας μεταχειρίζονται κατ' αυτόν τον τρόπο. Και, πιστέψτε με, επί χρόνια αυτό έλεγαν πίσω από την πλάτη μας».

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου ο Τραμπ είχε συζητήσει πολλές φορές με τους συνεργάτες του το ενδεχόμενο να αποσύρει της ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, θεωρώντας πως τα υπόλοιπα κράτη –μέλη εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ και τους πολίτες της που συμβάλλουν οικονομικά τη στιγμή που άλλες χώρες δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Τραμπ είχε απειλήσει με αποχώρηση σε περίπτωση που οι ευρωπαϊκές χώρες αρνούνταν να  αυξήσουν το χρηματικό ποσό που δίνουν στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, στη συνέχεια είχε ανακαλέσει λέγοντας πως παραμένει πιστός στο ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι ο Τραμπ έχει απαιτήσει από κάθε χώρα – μέλος να δίνει το 2% του ετήσιου ΑΕΠ της για χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ.