Σε δήλωση του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Ευ. Τσακαλώτος απάντησε στη ΝΔ που ισχυρίζεται ότι η έκδοση του πενταετούς ομολόγου δεν έγινε με τους καλύτερους όρους, φέρνοντας ως παράδειγμα το επιτόκιο που είχε επιτύχει να πάρει η Πορτογαλία. Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η Πορτογαλία δεν είχε να αντιμετωπίσει τη διαχείριση πολύ προβληματικών κυβερνήσεων, όπως αυτές που είχε η Ελλάδα από το 2010 έως το 2014.

«Μετά από την επιτυχία της έκδοσης, συμβούλεψα την αξιωματική αντιπολίτευση να μην έχει τη χαιρεκακία ως βάση της αντιπολιτευτικής της στρατηγικής. Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί το επιτόκιο υψηλό σε σχέση με αυτό της Πορτογαλίας. Δυστυχώς, όμως, πριν από την κρίση, η Πορτογαλία είχε μεν προβληματικές κυβερνήσεις αλλά όχι τόσο προβληματικές ώστε να δημιουργήσουν ένα τόσο δυσθεώρητο χρέος, ούτε είχε κυβερνήσεις όπως αυτές της περιόδου 2010-2014 που δεν ολοκληρώσανε προγράμματα, που δεν πέτυχαν καμία ουσιαστική ρύθμιση, ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο, και που βγήκανε στις αγορές μία φορά για τα μάτια του κόσμου».

Παράλληλα, υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει καταφέρει να βγει από τα μνημόνια και να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και πλέον υλοποιεί τη δική της στρατηγική που έχει ως βάση την υλοποίηση ενός βιώσιμου σχεδίου για την οικονομία και την κοινωνία. «Εμείς, έχοντας πλέον βγει από τα μνημόνια, έχοντας διευθετήσει το χρέος και έχοντας ανακτήσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, συνεχίζουμε τη δική μας στρατηγική, η οποία έχει ως βάση την υλοποίηση ενός βιώσιμου σχεδίου για την οικονομία και την κοινωνία».