Μιλώντας στη Βουλή, ο Γ. Δραγασάκης προανήγγειλε την κατάθεση του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας στην Βουλή εντός του Φεβρουαρίου. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί παράταση του ισχύοντος πλαισίου του νόμου Κατσέλη, λέγοντας ότι η προστασία θα επεκταθεί και σε κατηγορίες δανειοληπτών που σήμερα δεν περιλαμβάνονται σε ρύθμιση όπως είναι οι μικροέμποροι.

«Μέσα στον μήνα θα έρθει το νέο σχέδιο νόμου και θα προσπαθήσουμε να υπάρξει πρόνοια και για όσους δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη με υπαιτιότητα των τραπεζών. Δεν θέλουμε παράταση του νόμου Κατσέλη αλλά θέλουμε ένα νέο σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η δόση που θα πληρώνουν οι δανειολήπτες θα είναι δραστικά μικρότερη ώστε να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση των δανείων. Επίσης η προστασία θα επεκταθεί και σε κατηγορίες δανειοληπτών που σήμερα δεν περιλαμβάνονται σε ρύθμιση όπως είναι οι μικροέμποροι. Θα έχουμε ένα σύστημα με αρκετά θετικά στοιχεία που ια οδηγεί σε ουσιαστικές λύσεις γρήγορα».

Νέο καμπανάκι για κόκκινα δάνεια και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Επαναλαμβάνοντας τα όσα είχε πει προ ημερών, ο Γ. Δραγασάκης στάθηκε στο μεγάλο πρόβλημα των κόκκινων δανείων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και τόνισε ότι ίσως οι πολίτες να κληθούν να βάλουν και πάλι πλάτη στη νέα χρηματοδότηση των τραπεζών, αναφερόμενος στα όσα είχε πει στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα.

«Είπα τέσσερις κατά την άποψή μου αυτονόητες αλήθειες: Πρώτη ότι είμαστε η χώρα με τα περισσότερα ‘’κόκκινα’’ δάνεια. Διαφωνεί κανείς σε αυτό; Είμαστε η  χώρα στην Ευρώπη με τα περισσότερα ‘’κόκκινα’’ δάνεια. Από το 2014 έχει αρχίσει η  μείωση των δανείων αλλά παραμένουν ακόμα πολύ ψηλά και πρέπει να τα μειώσουμε. Δεύτερη αλήθεια, δεν έχουμε λύση  manual δεν είναι κάτι που με αυτόματο πιλότο μπορούμε να ξεφορτωθούμε όλα αυτά τα δάνεια. Πρέπει να δούμε τι γίνεται διεθνώς να δούμε καλές πρακτικές να δοκιμάσουμε λύσεις».

Η τρίτη η αλήθεια κατά την άποψή μου, είναι ότι εάν δεν προσέξουμε μπορούμε να κάνουμε ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Μπορεί κανείς να κάνει μία ρύθμιση που θα απαιτήσει οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφαλαία. Αυτό είναι μία πραγματικότητα, τι σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε καμιά ρύθμιση; Όχι όμως πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ότι  η τάδε λύση, παραδείγματος χάρη η λύση που προτείνει το ΤΧΣ και επεξεργάζεται το υπουργείου οικονομικών, θα απαιτήσει εγγύηση του δημοσίου», ανέφερε για να συμπληρώσει πως η τέταρτη αλήθεια είναι, ότι δυστυχώς αυτά τα νέα κεφαλαία ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος.