Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ο Κόρμπιν ανακοίνωσε ότι το κόμμα των Εργατικών θα ταχθεί υπέρ του να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να κερδίσει  την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων στην δική του εκδοχή του σχεδίου για τον τρόπο αποχώρησης από την ΕΕ, στην συζήτηση που θα διεξαχθεί την Τετάρτη για την διαδικασία που θα υπάρξει για το Brexit.

Μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών το βράδυ της Δευτέρας, ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κέιρ Στάρμερ, υποστήριξε ότι θα υπάρχει η επιλογή της παραμονής στην ΕΕ. Σε ανακοίνωση του το κόμμα επιβεβαίωσε πως το ενδεχόμενο παραμονής παραμένει στο τραπέζι.

«Ανέκαθεν υποστηρίζαμε ότι ένα δημοψήφισμα θα έπρεπε να έχει αξιόπιστες λύσεις και για την παραμονή και για την αποχώρηση. Είναι προφανές ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο, είναι κάτι που θα κριθεί από το κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει πλειοψηφία που να συντάσσεται με το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Αυτό που επιθυμούμε είναι η δυνατότητα δημοψηφίσματος για να γίνει ξεκάθαρο πως δεν πρέπει να υπάρξει αποχώρηση χωρίς συμφωνία».

Εντείνονται οι πιέσεις στην Μέι

Στο μεταξύ, βουλευτές των Συντηρητικών πιέζουν  την Μέι να δεσμευτεί πως δεν θα υλοποιήσει τις απειλές της για Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, οι υπουργοί Εργασίας, Δικαιοσύνης και Επιχειρήσεων, έχουν ξεκαθαρίσει στη Μέι πως θα αποχωρήσουν αν δεν συνεχίσει να αναζητά λύση για συμβιβασμό.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε την Κυριακή  πως η Μέι ίσως αναγκαστεί να προχωρήσει σε επέκταση του άρθρου 50 και να αναβάλει την προκαθορισμένη ημερομηνία για το Brexit (29 Μαρτίου). Ο Έλγουντ ξεκαθάρισε πως είναι κάθετα αντίθετος με το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, επισημαίνοντας ότι αν η Μέι δεν υποχωρήσει θα μπει στον «πειρασμό» να παραιτηθεί. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταλήξει σε συμπέρασμα στο υπουργικό συμβούλιο που θα διεξαχθεί σήμερα με μοναδικό θέμα στην ατζέντα το Brexit.

Η Μέι δήλωσε την Κυριακή ότι δεν πρόκειται να φέρει τη συμφωνία για το Brexit προς ψήφιση αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Κοινοτήτων και ότι δεσμεύεται ότι αυτό θα γίνει έως τις 12 Μαρτίου, 17 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. «Δεν θα φέρουμε μια σημαντική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα αλλά θα διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί μέχρι τις 12 Μαρτίου. Εξακολουθεί να είναι εφικτή η αναχώρησή μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια συμφωνία στις 29 Μαρτίου και αυτό είναι που εργαζόμαστε για να κάνουμε».