Στην έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία μετά τη δεύτερη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση, οι δανειστές εκφράζουν τις ενστάσεις τους για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, επισημαίνοντας εμμέσως πως δεν πρέπει να εφαρμοστεί ώστε να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών στη χώρα.

«Η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στο εγγύς μέλλον σε αναθεωρήσεις των ρυθμίσεων σε δόσεις για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς απαιτείται περαιτέρω τεχνική ανάλυση και εξέταση. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν αρνητικά ρίσκα για τα δημόσια έσοδα και να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών, καθώς αυτοί ήταν οι βασικοί στόχοι των μεταρρυθμίσεων στη συλλογή των δημόσιων εσόδων οι οποίες ενεργοποιήθηκαν στη διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας».

Ωστόσο οι πηγές του υπουργείου Εργασίας έσπευσαν λίγες ώρες μετά να διαβεβαιώσουν ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων θα ισχύσει κανονικά και μένουν μερικές τεχνικές λεπτομέρειες για να μπει σε εφαρμογή. Παράλληλα, αναφέρουν ότι η ρύθμιση δεν θα επηρεάσει αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών και αυτό έχει γίνει γνωστό και στους θεσμούς. Όπως αναφέρουν, οι παρατηρήσεις τους κάθε φορά που επίκειται μία ρύθμιση είναι πάντα αυτού του τύπου.

Σχετικά με τις αντιρρήσεις της Κομισιόν για το μέγεθος της αύξησης του κατώτατου μισθού, πως επισημαίνουν ότι η αύξησή του ενισχύει το εισόδημα των εργαζομένων, γεγονός που θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση και την κατανάλωση και θα ενισχύσει τη θετική δυναμική της οικονομίας και της απασχόλησης.