«Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές, «εάν έναν χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές διαπιστωθεί ότι η οικονομία συνεχίζει να βαδίζει κανονικά και οι οίκοι αξιολόγησης τοποθετήσουν την Ελλάδα σε υψηλότερες επενδυτικές βαθμίδες (investment grade), τότε μπορείς να το διαπραγματευθείς».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, θα μειωθεί η ελληνική συνεισφορά στην εξυπηρέτηση του χρέους μέσω των πλεονασμάτων και θα πρέπει να υπάρξουν αντίστοιχες κινήσεις από την πλευρά των εταίρων, προκειμένου να καλυφθεί αυτή η διαφορά.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τα «κόκκινα» δάνεια έχει ήδη σταλεί από το υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGcomp) και αναμένεται να υπάρξει απάντηση μέσα στις επόμενες 2- 3 εβδομάδες.

Ωστόσο, η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει πως από τη δεύτερη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση, προκύπτουν σημεία που χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση, ενώ σε αντίστοιχη ανακοίνωση προέβη και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.  Οι θέσεις της ΕΚΤ ουσιαστικά ταυτίζονται με τις θέσεις της Κομισιόν, όπως αυτές τέθηκαν στην έκθεση για τη δεύτερη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση». Συγκεκριμένα, η Κομισιόν αναφέρει ότι το σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για τον νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας, είναι σχέδιο που χρήζει βελτιώσεων, καθώς θεωρούν πως «ένας μεγάλος αριθμός σοβαρών ζητημάτων για το νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας παραμένουν ανοιχτά».

Θεωρούν το σχέδιο υπερβολικά ευρύ, καθώς επεκτείνεται και στα επιχειρηματικά δάνεια και θα μπορούσε να ευνοήσει στρατηγικούς κακοπληρωτές. «Βάσει της προκαταρκτικής εκτίμησης η πρόταση της κυβέρνησης εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την κουλτούρα αποπληρωμής των δανείων και την επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών, καθώς θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα για πτωχεύσεις