Μιλώντας σε εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ στην Κρήτη την Παρασκευή, η Φ. Γεννηματά υποστήριξε ότι η παράταξή της θα αποδειχθεί η πολιτική ανατροπή των εκλογών, ενώ επανέλαβε πως το μεγάλο δίλημμα των εκλογών θα είναι «ισχυρό ΚΙΝΑΛ, ή διχασμός και νέες περιπέτειες». Οι δηλώσεις περί διψήφιου ποσοστού στις επόμενες εκλογές, είναι κάτι που ενδεχομένως ήταν «αναγκασμένη» να κάνει η Φ. Γεννηματά. Άλλωστε, κανένα κόμμα δεν πρόκειται να παραδεχθεί προεκλογικά  ότι αρκείται να μπει στη Βουλή ασθμαίνοντας.

του Ορέστη Βέλμαχου

Στην πραγματικότητα, άπαντες γνωρίζουν ότι το ΚΙΝΑΛ δεν έχει λόγο ύπαρξης. Ο Αλέξης Τσίπρας παίζει μόνος του στον χώρο της κεντροαριστεράς, στον χώρο που μαζεύονται πολιτικοί απατεώνες για να κάνουν κάθε τόσο «επανεκκίνηση» ενός υποτιθέμενου κινήματος που αποτελεί το αποκούμπι κάθε δήθεν προοδευτικού, που ζητά καρέκλα εξουσίας.

Δυστυχώς για την Φ. Γεννηματά, ο Α. Τσίπρας είναι ιδιαίτερα  ταλαντούχος στο «άθλημα» της εξαπάτησης. Έχει αποδείξει εδώ και χρόνια πως είναι πρόθυμος να κάνει τα πάντα και να δηλώσει χωρίς ντροπή το οτιδήποτε. Η ίδια η Φ. Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ θα ήθελαν πολύ να βρίσκονται στη θέση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, αλλά δεν μπορούν. Στο «άθλημα» αυτό χρειάζεται να έχεις ταλέντο και αύρα. Δεν ξέρω αν ο Α. Τσίπρας μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τον Ανδρέα Παπανδρέου στην ικανότητα που είχε να κοροϊδεύει ανερυθρίαστα τις μάζες, αλλά θεωρώ δεδομένο ότι η Φ. Γεννηματά δεν έχει σε καμία περίπτωση την ικανότητα να επιβάλει μνημόνια και την ίδια στιγμή να την στηρίζει μεγάλη μερίδα του κόσμου που δηλώνει ότι είναι κατά των μνημονίων και των μέτρων λιτότητας.

Ακόμα και στον τρόπο που προσπαθεί να προσελκύσει τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, η επικοινωνιακή της στρατηγική είναι αστεία. Με το να μιλάει για διψήφια ποσοστά του κόμματος στις εκλογές, περισσότερο απομακρύνει τους ψηφοφόρους τους. Με το να καλλιεργεί τέτοιου είδους προσδοκίες, σίγουρα δεν πρόκειται να φέρει τη συσπείρωση που επιθυμεί.

Για να το πούμε πιο απλά, ένας ψηφοφόρος που θα βρεθεί στο δίλλημα για το αν θα επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΙΝΑΛ, ίσως να επέλεγε το ΚΙΝΑΛ αν καταλάβαινε πως υπάρχει ζήτημα πολιτικής επιβίωσης. Σε περίπτωση όμως που θεωρήσει δεδομένο ότι το ΚΙΝΑΛ θα είναι στην επόμενη Βουλή, ενδεχομένως να προτιμήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο κυβέρνησης της ΝΔ.

Ποιους ακριβώς θέλει να «τελειώσει» η Γεννηματά;

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η Φ. Γεννηματά έκανε τη σοφή κίνηση να αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η «fake αριστερά», ξεχνώντας μάλλον ότι το κόμμα της, που τότε λεγόταν ακόμα ΠΑΣΟΚ, ταίριαξε μια χαρά με τον Σαμαρά και το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη προκειμένου να στηρίξουν τον δοτό πρωθυπουργό Παπαδήμο. «Για το καλό της πατρίδας» συμπορεύτηκαν ασφαλώς, όπως έχουν δηλώσει και οι αριστεροί Λοβέρδος και Βενιζέλος.

«Μια λύση υπάρχει για αυτούς που θέλουν να τελειώσουν με τον κ. Τσίπρα. Να ψηφίσουν Κίνημα Αλλαγής. Να ξεμπερδεύουμε με το παλιό του ΣΥΡΙΖΑ, να ξεμπερδεύουμε με την δεξιά πολιτική από την fake αριστερά. Να γίνει ξανά ισχυρό το μέτωπο απέναντι στην δεξιά της ΝΔ, να γίνει και πάλι κυρίαρχο το δίλημμα «Πρόοδος ή Συντήρηση». Να βάλουν οι πολίτες φρένο στη συντήρηση. Και όταν φύγει ο Τσίπρας και η παρέα του, εμείς είμαστε εδώ να κουβεντιάσουμε κάτω από άλλους όρους με τους πραγματικά προοδευτικούς ανθρώπους και τους αγωνιστές αυτού του χώρου».

Εδώ, το «όσοι θέλουν να τελειώσουν με τον Τσίπρα» είναι ευσεβής πόθος. Η ίδια θα ήθελε να τελειώσει τον Τσίπρα, αλλά είναι πολιτικά τόσο κακοσχεδιασμένος ο λόγος, που μάλλον δεν θα την ένιωσαν ακόμα και οι πελάτες του κόμματος της. Είναι πραγματικά αστείο να θέτει το δίλλημα «πρόοδος ή συντήρηση» η επικεφαλής του κόμματος που είναι πνιγμένο από τα σκάνδαλα και τις μίζες.  Το έτερο κόμμα που είναι πνιγμένο στις μίζες και τα σκάνδαλα είναι η ΝΔ και μάλλον η Φ. Γεννηματά θα ήθελε να πάθουμε επιλεκτική αμνησία και να θυμόμαστε τα σκάνδαλα της ΝΔ, αλλά να ξεχνάμε τα σκάνδαλα του κόμματος της

Η καραμέλα της Δεξιάς

Φυσικά η Φ. Γεννηματά δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στον κίνδυνο της επιστροφής της Δεξιάς, καθώς δεν είναι απάντηση στα δεινά που προξενεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, η ΝΔ εκφράζει και σήμερα ό,τι πιο συντηρητικό και οπισθοδρομικό για τον τόπο.

«Δεν είναι λύση η επιστροφή της Δεξιάς. Δεν  είναι ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ οι “σωτήρες” απέναντι στα δεινά που προξενεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ εκφράζει και σήμερα ό,τι πιο συντηρητικό και οπισθοδρομικό για τον τόπο. Είναι οι ίδιοι που αποσάρθρωσαν την ελληνική οικονομία λίγα χρόνια μετά το απόγειό της και με την καταστροφική πολιτική της περιόδου Καραμανλή οδήγησαν στην κρίση και στα Μνημόνια».

Ακούγοντας κάποιος την επικεφαλής του κόμματος που κυβέρνησε επί πολλές τετραετίες την χώρα , να μιλά για την αποσάρθρωση της οικονομίας, αυτομάτως σκέφτεται ότι είναι αδύνατον να αρθρώνεται τέτοιος λόγος χωρίς να γίνεται αναφορά σε Τσουκάτους, Παπαντωνίου και πολλούς ακόμα που «για τον Σοσιαλισμό αγωνίζονταν».

Η «Γέφυρα» που δεν γεφυρώνει ΚΙΝΑΛ -ΣΥΡΙΖΑ

Η Φ. Γεννηματά είχε αποκαλέσει προ ημερών τον Τσίπρα «τυχοδιώκτη νεομομμουνιστή», επισημαίνοντας πως «καμία κυβέρνηση δεν έχει υπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό όσο ο ΣΥΡΙΖΑ». Αν και έχει κάνει επανειλημμένα ανοίγματα στον χώρο της  Σοσιαλδημοκρατίας, παίρνει ξεκάθαρα μηνύματα πως ο χώρος αυτός δεν ανήκει πλέον στο κόμμα της.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Προοδευτικών Πολιτών- Γέφυρα», προσπάθησαν να γεφυρώσουν τη σχέση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, αλλά αποδοκιμάστηκαν από μέλη του ΚΙΝΑΛ και φυσικά από στελέχη της ΝΔ και «δημοσιογράφους», που προπαγανδίζουν τις θέσεις της. Αυτό διόλου δεν ανησυχεί βουλευτές της κυβέρνησης και υπουργούς που τάσσονται υπέρ της σύγκλισης που σπρώχνει ακόμα περισσότερο το «προοδευτικό μέτωπο» στον Α. Τσίπρα. Ίσως λοιπόν η «Γέφυρα» δεν καταφέρει να γεφυρώσει τις σχέσεις ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μπορεί να γεφυρώσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ…

Περιμένοντας να γίνει συμπλήρωμα

Τον Μάιο θα διεξαχθούν δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές, ίσως και βουλευτικές. Το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες ή για να θέσουμε το διακύβευμα σε πιο στέρεα βάση, το ΚΙΝΑΛ δεν έχει σημείο αφετηρίας.

Από τη μια θέλει να εκπροσωπήσει τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά αυτός είναι καπαρωμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ και όσους έχουν φύγει και θα φύγουν από το ΚΙΝΑΛ για να προσχωρήσουν σε αυτό το νέο Σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα. Από την άλλη, θέλει να εκφράσει τις επιταγές για μια αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη ατζέντα αλλά στον χώρο αυτό δεσπόζει η ΝΔ, φέροντας και το προσωπείο του «πατριωτισμού».

Το ΚΙΝΑΛ βέβαια έχει στη σύνθεση του βουλευτές που έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα χρόνια των μνημονίων. Δεν μιλάμε για το Ποτάμι ή την Ένωση Κεντρώων που αφομοιώθηκαν από τα κόμματα εξουσίας. Παίζεται το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, που μάλλον θα διαλυθεί καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να ενσωματώσει πλήρως τις «αρχές» και τις «αξίες» αυτού του «κινήματος». Ακόμα και αν το ΚΙΝΑΛ καταφέρει να μπει στη Βουλή, θα αποτελέσει συμπλήρωμα σε όποιο από τα δύο κόμματα θα πάρει την εξουσία. Θα έχει ομολογουμένως μεγάλο ενδιαφέρον το να δούμε με ποιον θα συνταχθεί, ώστε να αποτελέσει «τσόντα» στην εξουσία, πατώντας μια ακόμη από τις υποτιθέμενες κόκκινες γραμμές του.