Το ΕΛΚ έχει αλλάξει στρατηγική απέναντι στον ακροδεξιό Ορμπάν, που βρίσκεται στις τάξεις του, Αφορμή στάθηκαν οι προεκλογικές αφίσες της κυβέρνησης της Ουγγαρίας σχετικά με τη μετανάστευση, όπου ταυτίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Ουγγροαμερικανό επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος. Ο Ορμπάν ανέφερε πως η καμπάνια θα ολοκληρωθεί στις 15 Μαρτίου, επισημαίνοντας πως οι πολίτες της Ουγγαρίας «έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι είδους σχέδια υπέρ της μετανάστευσης προετοιμάζονται από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών».

Μετά το ξεκίνημα της καμπάνιας του Ορμπάν, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιος του ΕΛΚ για το Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Μ' αυτές τις δηλώσεις και την εκστρατεία του ο Βίκτορ Όρμπαν έχει βλάψει σοβαρά το ΕΛΚ. Γι' αυτόν τον λόγο περιμένω απ' αυτόν να ζητήσει συγγνώμη και να σταματήσει αυτή τη δράση». 

Στη συνέχεια το φινλανδικό κόμμα Kokoomus, τα σουηδικά κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών και Nya Moderaterna, οι βέλγοι χριστιανοδημοκράτες (το φλαμανδικό CDV και το γαλλόφωνο CDH) και το Λαϊκό Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα του Λουξεμβούργου (CVS) έχουν δηλώσει πως θέλουν τον αποκλεισμό του Fidesz του Ορμπάν. Μετά τις αντιδράσεις αυτές, η ΝΔ ανακοίνωσε πως σήμερα θα στείλει επιστολή στην ηγεσία του ΕΛΚ, όπου θα ζητά την αναστολή της ιδιότητας του μέλους για το κόμμα του Ορμπάν.

Στο στόχαστρο του Ορμπάν και ο Τίμερμανς

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Welt am Sonntag, ότι του κάνουν πόλεμο στο ΕΛΚ όσοι δεν κατανοούν ότι υπηρετούν τα συμφέροντα των αντιπάλων τους. «Ενώ πιστεύουν ότι αγωνίζονται για μια πνευματική μάχη, υπηρετούν τα συμφέροντα εξουσίας των άλλων, ακόμα και εκείνων των αντιπάλων μας», ανέφερε ο Ορμπάν και εκτίμησε πως η επίθεση εναντίον του στην πραγματικότητα γίνεται από τα αριστερά για «να αποδυναμώσει το ΕΛΚ».

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι στην επόμενη φάση της προεκλογικής του εκστρατείας θα στοχοποιήσει τον υποψήφιο των Ευρωσοσιαλιστών, Φρανς Τίμερμανς. «Στην επόμενη φάση της προεκλογικής εκστρατείας θα δείτε έναν άλλο πρωταγωνιστή στις αφίσες: τον Φρανς Τίμερμανς. Ο ρόλος του Σόρος στην ευρωπαϊκή πολιτική δεν μπορεί να αγνοηθεί και όλοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ότι ο Τίμερμανς είναι, εξ ορισμού, σύμμαχός του».

Η κωλοτούμπα του Κύρτσου

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, έκανε στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τα όσα υποστήριζε για τον Ορμπάν. Τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θέλει να χαρίσει τον Ορμπάν στην ακροδεξιά, ενώ μόλις την περασμένη Πέμπτη δήλωσε πως ο Ούγγρος δεν είναι ακροδεξιός και τον έχει ανάγκη το ΕΛΚ.

Ωστόσο σήμερα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7» ότι η πολιτική του Ορμπάν έχει αναλογίες με την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα. Ξεκαθάρισε  πάντως ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί εντελώς από το ΕΛΚ, καθώς θα πρέπει να βρεθεί δίοδος συνεννόησης μαζί του μέχρι τις ευρωεκλογές.

«Και οι πέντε ευρωβουλευτές ψηφίσαμε κατά του Όρμπαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πολιτική του έχει αναλογίες με αυτές του Τσίπρα. Κυνηγά ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, έχει σκληρά κομματική την κρατική τηλεόραση, κάνει σκληρές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, ακολουθεί τακτική εξύβρισης των αντιπάλων του. Το ΕΛΚ τον κρατούσε με το ένα πόδι μέσα και το ένα έξω. Ο Β. Όρμπαν ξεκίνησε μια καμπάνια με αφίσες Γιούνκερ και Σόρος υποστηρίζοντας ότι έχουν σχέδιο να πλημμυρίσει η ΕΕ με πρόσφυγες και μετανάστες.

Μετά έβγαλε αφίσες με Τίμερμαν και Σόρος. Ο Γιούνκερ έγινε έξαλλος. Σίγουρα θα εξαγριώσει και τον Τίμερμαν. Ο Όρμπαν έχει το 49% έχει αξιωματική αντιπολίτευση τη Χρυσή Αυγή της Ουγγαρίας, έχει επικρατήσει πλήρως πολιτικά στην χώρα του, έχει ανεργία 3,5%, ας τον βαφτίσει κανείς όπως θέλει. Αναστολή σημαίνει σε βάζουμε στη γωνία μέχρι να συνεννοηθείς μαζί μας. Στις ευρωεκλογές θα υπάρχει ισχυροποίηση δεξιά του ΕΛΚ. Καλό θα ήταν να βρούμε μια συνεννόηση μέχρι τις ευρωεκλογές. Η τάση είναι υπέρ της σκληρής και της άκρας δεξιάς».