Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι θεωρεί ήρωα τον Ορμπάν, παρά τις επιθέσεις του ακροδεξιού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας προς το πρόσωπο του, που έφεραν και την αναστολή του κόμματος του Ορμπάν στις διεργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει ο Γιουνκέρ.

Σε συνέντευξή του στην πολωνική εφημερίδα Rzeczpospolita, αποσπάσματα της οποίας αναδημοσιεύει το Politico, ο Γιουνκέρ δήλωσε ότι γνωρίζει τον Ορμπάν από τότε που ο στρατός της Σοβιετικής Ένωσης βρισκόταν στην Ουγγαρία και τόνισε ότι τον θεωρούσε ανέκαθεν ήρωα. Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί όταν αποκάλεσε δικτάτορα τον Ορμπάν.

«Τον γνωρίζω από τα τέλη του δεύτερου μισού της δεκαετίας του ’90, όταν έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός (από το 1998 έως το 2002). Πριν από αυτό, τον θαύμαζα για το κουράγιο που επέδειξε όταν ο στρατός της Σοβιετικής Ένωσης ήταν εγκατεστημένος στην Ουγγαρία. Για εμένα, ήταν ανέκαθεν ήρωας. Έχω καλή προσωπική σχέση μαζί του και είμαι σίγουρος ότι θα έλεγε το ίδιο και από την πλευρά του. Εδώ και χρόνια τον αποκαλώ δικτάτορα στις προσωπικές μας συζητήσεις και νομίζω ότι το εκλαμβάνει ως αστείο».

Ερωτηθείς σχετικά με την αντιμεταναστευτική πολιτική που προωθεί το γκρουπ του Βίσενγκρατ, κόντρα στην επιθυμία χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γιουνκέρ υποστήριξε ότι αυτό είναι κάτι που δεν θα προβληματίζει την Ένωση τα επόμενα χρόνια, χωρίς να σχολιάσει την άρνηση των χωρών αυτών να υπηρετήσουν την κοινή πολιτική γραμμή της ΕΕ.

«Το γράμμα του νόμου είναι πάνω από όλα για την ΕΕ. Ανά καιρούς κάποιες χώρες αφήνονται να διολισθήσουν έξω από το πλαίσιο που έχει τεθεί και αυτό έχει να κάνει με το ποιο πρόσωπο βρίσκεται στην ηγεσία τους εκείνη τη στιγμή, αλλά και το στάδιο του πολιτικού κύκλου στο οποίο βρίσκονται τη δεδομένη στιγμή. Ωστόσο, έχω τη βεβαιότητα πως αυτά τα ζητήματα δεν θα μας απασχολούν μετά από λίγα χρόνια».