Διαβάστε ακόμη:
Απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος με επικεφαλής τον Γκουαϊδό στη Βενεζουέλα 
 
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να απέφυγε μέχρι το απόγευμα της Τρίτης να κάνει κάποια ανάρτηση σχετικά με τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ωστόσο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησής του, Τζον Μπόλτον, προχώρησε σε δήλωση στήριξης του στρατιωτικού πραξικοπήματος και της ανατροπής Μαδούρο.
 
«Οι οπλισμένες δυνάμεις πρέπει να προστατέψουν το Σύνταγμα και τον λαό της Βενεζουέλας. Θα πρέπει να σταθούν στην Εθνοσυνέλευση και τους νόμιμους θεσμούς κατά του σφετερισμού της δημοκρατίας. Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό των κατοίκων της Βενεζουέλας» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Μπόλτον. Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πομπέο, που δήλωσε πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον λαό της Βενεζουέλας στην αναζήτησή τους για ελευθερία και δημοκρατία. Η δημοκρατία δεν ηττάται».
 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Associated Press, ρωσικά πρακτορείο ειδήσεων μεταφέρουν πως ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενημερώθηκε για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, καθώς συζήτησε με τους ανώτατους συμβούλους ασφαλείας του. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι στη συνάντηση «δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στις ειδησεογραφικές εκθέσεις για την απόπειρα πραξικοπήματος» στη Βενεζουέλα, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε άλλες πληροφορίες.
 
Επίσης, με ιδιαίτερη θέρμη υποδέχτηκε την είδηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, που δήλωσε πως η σημερινή εξέλιξη «σηματοδοτεί την επιστροφή της δημοκρατίας και της ελευθερίας στη Βενεζουέλα – την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέκαθεν υποστήριζε», ενώ πανηγύρισε και για την απελευθέρωση του Λόπες, δηλώνοντας πως πρόκειται για «μεγάλη είδηση». «Να ζήσει η ελεύθερη Βενεζουέλα» καταλήγει στη δήλωσή του. Αντίστοιχη υποστηρικτική στάση τηρεί η Οργάνωση των Αμερικανικών Πολιτειών (OEA), με τον γενικό γραμματέα της, Λούις Αλμάγκρο, να δηλώνει πως χαιρετίζει «την προσήλωση του στρατού στο Σύνταγμα και στον Πρόεδρο Γκουαϊδό. Η πλήρης υποστήριξή μας στη διαδικασία μετάβασης στη δημοκρατία», συμπληρώνοντας πως απαιτείται «ειρηνικός τρόπος».
 
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, καταδικάζει τα σημερινά γεγονότα, τονίζοντας πως «η απόπειρα πραξικοπήματος υποστηρίζεται από τη δεξιά και τα ξένα συμφέροντα, αλλά είμαστε σίγουροι πως η γενναία Βολιβαριανή Επανάσταση του αδερφού Μαδούρο θα υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι σε αυτή την ιμπεριαλιστική επίθεση». Παράλληλα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την υποστήριξη του πραξικοπήματος, υποστηρίζει «τη βία και τον θάνατο στη Βενεζουέλα, ενδιαφερόμενες μόνο για τα συμφέροντά τους και καθόλου για τις ανθρώπινες απώλειες». Τέλος, καλεί «να διαφυλάξουμε πως οι πραξικοπηματίες – εισβολείς δεν θα επιστρέψουν στην επικράτειά μας».
 
«Καταδικάζουμε την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα. Ισχυρή υποστήριξη και αλληλεγγύη από την Κούβα στον συνταγματικά εκλεγμένο Πρόεδρο του αδελφού έθνους, Νικολάς Μαδούρο και στους ανθρώπους του Βολιβάρ και του Τσάβες» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Κούβας, καλώντας σε διατήρηση της ειρήνης.
 

 
Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μεξικό, δηλώνει πως τάσσεται υπέρ μιας «ειρηνικής επίλυσης» και καλεί σε σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
«Παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση στη Βενεζουέλα και εκφράζουμε την ανησυχία μας για την πιθανή κλιμάκωση της βίας και της αιματοχυσίας, που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτά τα γεγονότα. Το Μεξικό επαναλαμβάνει την επιθυμία του και τη δέσμευσή του σε μια ειρηνική, δημοκρατική λύση και μια λύση που βασίζεται στο διάλογο σε αυτή την κρίση – και αυτή που βασίζεται πάντα στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» μεταδίδει το Ντέιβιντ Αγκρέν, ανταποκριτής του Guardian στο Μεξικό.
 
Ο Γκουαϊδό, ο ηγέτης της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης, τον Ιανουάριο επικαλέστηκε το Σύνταγμα προκειμένου να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 ήταν παράνομη. Έκτοτε, ταξιδεύει εκτός της πρωτεύουσας Καράκας όλο και περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, ασκώντας πιέσεις με την στήριξη των ΗΠΑ στον Μαδούρο, με σκοπό ο τελευταίος να παραιτηθεί. Σημειώνεται πως περίπου 50 χώρες, εκτός των ΗΠΑ, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ενώ στο πλευρό του έχει ταχθεί και ο ακροδεξιός ηγέτης της Βραζιλίας, Μπολσονάρου.
 

ΚΚΕ: Η απόπειρα πραξικοπήματος μέρος της βρώμικης επέμβασης ΗΠΑ, ΕΕ και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα

 
Το ΚΚΕ καταδικάζει κατηγορηματικά «την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα για την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου της χώρας και την επιβολή ως προέδρου του Guaido ή άλλου αχυράνθρωπου των ιμπεριαλιστών».
 
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ «η απόπειρα πραξικοπήματος είναι μέρος της βρώμικης επέμβασης των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα και ο λαός μας πρέπει να την καταδικάσει αποφασιστικά».
 
Το ΚΚΕ καταλήγει στην ανακοίνωσή του εκφράζοντας «τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας, στο Κομμουνιστικό Κόμμα και την Κομμουνιστική Νεολαία, που μάχονται για τα λαϊκά συμφέροντα».