Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίνο, επέρριψε στην αντιπολίτευση την ευθύνη για ένα πιθανό «λουτρό αίματος» στη χώρα, μετά την εξέγερση στρατιωτών εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. «Τους καθιστώ υπεύθυνους για κάθε πράξη βίας, για κάθε θάνατο ή για το λουτρό αίματος», προειδοποίησε ο Παντρίνο σε ομιλία του, παρουσία της ανώτατης διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ο υπουργός τόνισε ότι οι «βίαιες ενέργειες» ορισμένων μελών των ενόπλων δυνάμεων «ματαιώθηκαν εν μέρει» και επέμεινε ότι η ηγεσία του στρατού «παραμένει πιστή στο Σύνταγμα».
 
Η ομιλία αυτή, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, δόθηκε αφού ορισμένα μέλη της Εθνοφρουράς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊδό να ξεσηκωθούν εναντίον του Μαδούρο, γεγονός που οδήγησε σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς, έξω από μια αεροπορική βάση στο Καράκας. Σημειώνεται ως, με ανάρτησή του στο twitter, o ίδιος επιτέθηκε στον Μάικ Πενς, κατηγορώντας τον ως «εγκέφαλο» της απόπειρας κατά του Μαδούρο, και τονίζοντας πως «στο όνομα του Θεού καλεί για βία και θάνατο. Είναι αυτό που κάνει ένας καλός χριστιανός;».
 
Από τη μεριά του, το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσίας καταδικάζει την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος με ανακοίνωσή της, καθώς σύμφωνα με το Reuters τονίζει πως «η ριζοσπαστική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας επέστρεψε και πάλι στις βίαιες μεθόδους της». «Αντί για ειρηνική επίλυση των πολιτικών διαφορών, εκείνοι πήραν μια πορεία που έχει σχεδιαστεί για συγκρούσεις και παραβιάσεις της δημόσιας τάξης, με την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων». Το υπουργείο κάλεσε την αντιπολίτευση να απορρίψει τη βία και να διαπραγματευτεί, τονίζοντας πως είναι ζωτικής σημασίας να αποφευχθεί η αιματοχυσία.
 
Παρέμβαση πραγματοποίησε και ο ΟΗΕ τηρώντας ίσες αποστάσεις, καθώς ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε διά αντιπροσώπου του πως θα πρέπει να αποφευχθεί η βία. «Ο γενικός γραμματέας καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και απευθύνει έκκληση σε όλους τους ενδιαφερόμενους να αποφύγουν οποιαδήποτε βία και να αναλάβουν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντουγιάριτς, ενώ πρόσθεσε πως ο Γκουτέρες είναι διαθέσιμος για να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο πλευρών.
 
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Χουάν Γκουαϊδό στις Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσε τον λαό της Βενεζουέλας «να παραμείνει στους δρόμους» για να εντείνει τις πιέσεις στον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο. «Η έκκληση που απευθύνουμε τώρα στον λαό μας είναι να παραμείνει στον δρόμο για να κερδίσει την ελευθερία του (…) Είναι η ώρα να εγκαταλείψει την εξουσία (ο Μαδούρο). Είναι η ώρα οι φιλοδοξίες του να σταματήσουν να προκαλούν και άλλα δεινά στη Βενεζουέλα», είπε στους δημοσιογράφους ο Κάρλος Βέκιο, τον οποίο οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως πρεσβευτή της Βενεζουέλας. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την ομιλία του, έκανε λόγο για «μερικά γεγονότα» που θα ακολουθήσουν «τις επόμενες ώρες και ημέρες», ενώ υποστήριξε πως δεν είναι στρατιωτικό πραξικόπημα, αλλά «συνταγματική κρίση, ηγούμενη από τον λαό της Βενεζουέλας».
 
Λίγη ώρα πιο πριν, με μήνυμά του μέσω κοινωνικών δικτύων αντέδρασε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, καλώντας τον λαό της χώρας του να επιδείξει πίστη στο Σύνταγμα και την πατρίδα. «Έχουμε ατσάλινα νεύρα. Μίλησα με τους διοικητές όλων των δυνάμεων ασφαλείας και διατράνωσαν την πίστη τους στον Λαό, το Σύνταγμα και την Πατρίδα. Ζητάω τη μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση για να εξασφαλίσουμε τη νίκη και την ειρήνη. Θα νικήσουμε». Με αυτόν τον τρόπο αντέδρασε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας στην επιχείρηση ανατροπής του που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βενεζουέλα, ενώ γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη η υποστήριξη των ΗΠΑ στον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Γκουαϊδό, που με στρατιωτικούς στο πλευρό του κάλεσε σε στρατιωτικό πραξικόπημα.
 
Την ίδια ώρα, μέσω κοινωνικών δικτύων εξέφρασε την υποστήριξή του στο επιχειρούμενο πραξικόπημα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ενώ «ξεκάθαρο» μήνυμα ανατροπής του Μαδούρο εξέπεμψε και ο Λευκός Οίκος, χωρίς να δώσει σαφή απάντηση στο ενδεχόμενο παρέμβασης του αμερικανικού στρατού. «Η στιγμή είναι τώρα» δηλώνει ο Γκουαϊδό. 
 
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής, στο πλευρό του Γκουαϊδό που κάλεσε ανοιχτά σε στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του Μαδούρο έχει βρεθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ενώ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την υποστήριξή του έχει δηλώσει το καθεστώς Μπολσονάρου, με τον ίδιο τον Βραζιλιάνο πρόεδρο να κάνει λόγο για «ελευθερία στο αδερφό έθνος για να γίνει επιτέλους πραγματική δημοκρατία», καθώς και ο Κολομβιανός πρόεδρος, Ιβάν Ντουκιέ. Αντίστοιχη υποστηρικτική στάση τηρεί ο Οργανισμός των Αμερικανικών Κρατών (OEA). Αργά την Τρίτη, στο πλευρό του Γκουαϊδό εμφανίστηκε και η κυβέρνηση του Ισημερινου, καθώς και του Περού.
 

Όχημα της Εθνοφρουράς παρέσυρε διαδηλωτές έξω από στρατιωτική βάση

 

 
Ένα όχημα της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας παρέσυρε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από μια στρατιωτική βάση στο Καράκας, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευσαν πέτρες και χτυπούσαν τα οχήματα με ρόπαλα, λίγες ώρες αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε τον στρατό να ξεσηκωθεί και να τον στηρίξει.
 
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, πολλοί κάτοικοι του Καράκας είχαν συγκεντρωθεί κοντά στη στρατιωτική βάση Λα Καρλότα για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Γκουαϊδό. Με το πλήθος ενώθηκαν και στρατιώτες που έφεραν γαλάζιες κορδέλες οι οποίες συμβολίζουν τη «νέα αρχή», όπως φέρεται να είπε ένας από αυτούς στο τηλεοπτικό κανάλι NTN24 της Κολομβίας. Από την περιοχή υψωνόταν καπνός και ακούγονταν πυροβολισμοί, δεν είναι όμως σαφές ποιος και γιατί πυροβολούσε.
 
Ένας αξιωματικός στη βάση Λα Καρλότα είπε στο φιλοκυβερνητικό κανάλι Telesur ότι οι αναφορές περί «λιποτακτών» είναι λανθασμένες. Τόνισε ότι οι στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο έχουν υπό τον έλεγχό τους τη βάση.