Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,  έχουν γίνει και πάλι δέκτες σοβαρών καταγγελιών για την άρνηση της ουγγρικής κυβέρνησης να δώσει φαγητό σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα εδάφη της σε «ελεύθερες ζώνες» (transit zones), ενώ έχει απορριφθεί το αίτημα ασυλίας τους.

Από τον Αύγουστο του 2018 έως σήμερα υπάρχουν καταγγελίες για τουλάχιστον 21 ανθρώπους στους οποίους η ουγγρική κυβέρνηση έχει αρνηθεί φαγητό έως και πέντε μέρες. Η άρνηση σίτισης αφορά μόνο ενήλικες από τους οποίους εξαιρούνται οι εγκυμονούσες και οι γυναίκες που θηλάζουν.

Η Ύπατη Αρμοστεία επισημαίνει πως «οι ουγγρικές αρχές θεωρούν ότι κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους δεν βρίσκονται υπό περιορισμό, καθώς μπορούν “εθελοντικά” να περάσουν από τις ζώνες διαμετακόμισης προς τη Σερβία. Θέλουμε να επισημάνουμε ότι μια τέτοια “εθελοντική” μετακόμιση θα μπορούσε να θέσει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο ρίσκο, καθώς θα τους ωθούσε να εισέλθουν στη Σερβία χωρίς άδεια και να παραβιάσουν, κόντρα στα όσα προβλέπουν οι νόμοι της Σερβίας».  Εκφράζουμε την αντίθεση τους στις «ζώνες», τονίζοντας πως «επί της ουσίας βάζουν σε άμεσο κίνδυνο τις προσωπικές ελευθερίες τους, αλλά και την ασφάλεια τους».

Επισημαίνουν πως από τον Σεπτέμβριο του 2018, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, είχε κατηγορήσει την Ουγγαρία ότι δεν παρέχει τροφή σε μετανάστες που κρατούνται στις ζώνες διέλευσης στα σύνορα με τη Σερβία. Τότε, οι ουγγρικές αρχές είχαν υποσχεθεί να θέσουν τέρμα στην πρακτική αυτή, καθώς και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε προειδοποιήσει την Ουγγαρία κατά αυτής της πρακτικής.

Η ουγγρική κυβέρνηση αναφέρει ότι «οι αιτούντες άσυλο των οποίων η αίτηση εξετάζεται εξακολουθούν να λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια και στέγαση όπως συνέβαινε πάντοτε». Ωστόσο, επισημαίνουν ότι  «η Ουγγαρία δεν φέρει ευθύνη για εκείνους που δεν ζητούν άσυλο, ούτε για εκείνους των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί».

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2018 το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία, την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας για την επανειλημμένη παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων και των ιδρυτικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης