Η απόφαση ελήφθη με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές. Η ενεργοποίηση της διαδικασίας κυρώσεων μπορεί να καταλήξει σε κλείσιμο της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ή και αποκλεισμό της Ουγγαρίας από τις ψηφοφορίες της Ε.Ε..

«Η έκθεση που έχετε μπροστά σας προσβάλλει τον Ουγγρικό λαό και προσβάλλει την τιμή του Ουγγρικού έθνους» υποστήριξε χθες ο ούγγρος ακροδεξιός πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν και κατηγόρησε τους συγγραφείς της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου ότι συμπεριφέρονται περισσότερο σαν κακομαθημένα πλουσιόπαιδα που έχουν κληρονομήσει την δημοκρατία και δεν την έχουν κερδίσει, όπως έχουν κάνει οι Ούγγροι.

«Αυτοί που κληρονόμησαν την δημοκρατία, αυτοί που δεν διακινδύνευσαν για να κατακτήσουν την ελευθερία, είναι αυτοί που θέλουν να μας καταδικάσουν», είπε. «Πιστεύετε ότι ξέρετε καλύτερα από τους ίδιους τους Ούγγρους, τι είναι αυτό που χρειάζονται. Αυτή η έκθεση δεν αποδίδει τον απαιτούμενο σεβασμό στους Ούγγρους».

Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έχει εδώ και μήνες ξεκινήσει μια σειρά αντιμεταναστευτικών δράσεων. Υπέρμαχος του κλεισίματος των συνόρων των ευρωπαϊκών χωρών  για τους μετανάστες, ο Ορμπάν έχει χαρακτηρίσει «μετρημένες» τις μέρες της Κομισιόν εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2019, ζητώντας μια νέα επιτροπή, που να μην «τιμωρεί τις χώρες που προστατεύουν τα σύνορά τους από τους μετανάστες».

Τον Ιούνιο η κυβέρνηση του ακροδεξιού Ορμπάν πέρασε νόμο που ποινικοποιεί τους πολίτες και τις ΜΚΟ που προσφέρουν άσυλο σε μετανάστες, οι οποίοι δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα για να εισέλθουν στη χώρα. Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει την άσκηση ποινικών διώξεων σε πολίτες και μη κυβερνητικές οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια σε  μετανάστες που δεν έχουν στην κατοχή τους τα απαραίτητα έγγραφα που θα τους έκαναν δεκτούς από την ουγγρική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ποινή φυλάκισης ενός έτους για όσους βοηθήσουν μετανάστες να εισέλθουν στην Ουγγαρία.

Τον Ιούλιο ο Ορμπάν μηχανεύτηκε νέο αντιμεταναστευτικό αφήγημα, υποστηρίζοντας πως η «χριστιανική δημοκρατία», την οποία αντιπροσωπεύει ο ίδιος, τάσσεται υπέρ της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που αγνίζεται  για την «χριστιανική οικογένεια» και είναι σε θέση να τελειώσει την πολυπολιτισμικότητα. Είχε χαρακτηρίσει «σύμβολο αποτυχίας» την ΕΕ.

Η ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, Λιντία Γκαλ, έχει καταγγείλει ότι από τις αρχές Αυγούστου η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας καταφεύγει σε απάνθρωπες τακτικές, αρνούμενη να προσφέρει φαγητό σε ανθρώπους των οποίων το αίτημα για άσυλο έχει απορριφθεί, προσπαθώντας να τους κάνει να εγκαταλείψουν τις σκέψεις για άσκηση έφεσης.

Το Παρατηρητήριο τόνισε πως οι ουγγρικές Αρχές έχουν δεσμευτική υποχρέωση από πολλές συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και απαξιωτική μεταχείριση όσων βρίσκονται υπό κράτηση και, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπεται «η υποχρέωσή τους να τους παρέχουν τροφή, νερό, συνθήκες υγιεινής και ιατρική φροντίδα».