Την Παρασκευή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros πέρασε ανοιχτά της Αμμοχώστου, της Λάρνακας και της Λεμεσού, με την Άγκυρα να εκδίδει Navtex για γεώτρηση με το πλωτό γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής), που θα ολοκληρωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στην τουρκική προκλητικότητα μέσω ανακοίνωσης στην οποία τονίζει πως η Τουρκία πρέπει να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί τα αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Υπενθυμίζουν στην Άγκυρα το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ.

«Καταδικάζουμε την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να απέχει από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα υπενθυμίζει το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ και παραμένει σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους κοινοτικούς της εταίρους και συμμάχους, για τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες».

Η «αλληλεγγύη»  της ΕΕ προς την Κύπρο

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φεντερίκα Μογκερίνι, ζήτησε από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, θύμισε πως τον Μάρτιο του 2018 η ΕΕ καταδίκασε τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και υποστήριξε πως η Κύπρος έχει την πλήρη αλληλεγγύη της Ένωσης .

«Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».

Αδιαφορεί για τις συστάσεις η Τουρκία

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υπογραμμίζει ότι οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο στηρίζονται σε «κατοχυρωμένα από το Διεθνές Δίκαιο δικαιώματα» και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για «ανεύθυνες ενέργειες, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Παράλληλα, απέρριψε τις δηλώσεις της Μογκερίνι, λέγοντας πως θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Άγκυρας και των Τουρκοκυπρίων. «Απορρίπτουμε τις δηλώσεις της επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, που αφορούν τις δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή και είναι η αποφασισμένη να προασπίσει τα δικαιώματά της, όπως και εκείνα των Τουρκοκυπρίων».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, απάντησε στο ελληνικό ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας πως θα προστατεύσουν τα δικαιώματα τους σε Κύπρο και Αιγαίο, αλλά και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.