Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Anadolu, ο Μ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα στέλνει και δεύτερο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο για γεωτρήσεις, χωρίς να προσδιορίσει το που ακριβώς θα δραστηριοποιηθεί το γεωτρύπανο.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μέρες βρίσκεται παράνομα στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής», συνοδευόμενο από το ερευνητικό πλοίο Barbaros, αλλά και άλλα τουρκικά πλοία που φροντίζουν για την ασφάλεια του. Ο «Πορθητής» δεν έχει επιχειρήσει ακόμα γεωτρήσεις, ωστόσο η Άγκυρα αναφέρει ότι αυτό είναι δεδομένο πως θα συμβεί.

Η κυπριακή πλευρά εξέδωσε διεθνή εντάλματα σύλληψης του προσωπικού που συμμετέχουν στην τουρκική επιχείρηση. Ωστόσο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ξεκαθαρίσει πως δεν παίρνει στα σοβαρά αυτά τα εντάλματα και τα θεωρεί μπλόφα από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σχετικά με την παρουσία της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Μ. Τσαβούσογλου προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις, λέγοντας πως κινούνται με βάση το διεθνές δίκαιο και δεν αναγνωρίζουν την ΑΟΖ της Κύπρου. «Για την Τουρκία δεν έχει ισχύ η ΑΟΖ που κήρυξε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου. Εμείς κινούμαστε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και μέχρι σήμερα παρακαλέσαμε τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ να λύσουν αυτό το πρόβλημα».

Παράλληλα, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για το ότι δεν θέλει να μοιραστεί το φυσικό αέριο με τους τουρκοκύπριους, επισημαίνοντας πως η Άγκυρα θα προστατεύσει τα δικαιώματα της.

«Παρά τις εποικοδομητικές προσεγγίσεις η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί με τον “τουρκοκυπριακό λαό” τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή. Το επόμενο διάστημα θα στείλουμε και το άλλο μας γεωτρύπανο στην περιοχή  και θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις. Πλέον η περίοδος των σεισμικών ερευνών τελείωσε. Στέλνουμε και το δεύτερο μας γεωτρύπανο στην περιοχή».

Απορρίπτουν και το αίτημα της Γαλλίας οι Τούρκοι

Το τουρκικό ΥΠΕΞ συνεχίζει να απορρίπτει τις κατηγορίες που δέχεται από Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ.  Αφού είχε χαρακτηρίσει αβάσιμες τις συστάσεις της Κομισιόν και τις συστάσεις των ΗΠΑ, η Άγκυρα απέρριψε και το αίτημα της Γαλλίας για να απομακρυνθεί το τουρκικό γεωτρύπανο από την κυπριακή ΑΟΖ.

«Απορρίπτουμε τη δήλωση που έκανε σήμερα (7 Μαΐου) το γαλλικό Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών, η οποία αναφέρεται στις γεωτρήσεις της Τουρκίας στη δική της υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της ως προς την Ανατολική Μεσόγειο ήδη από το 2004».