Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει να απορρίπτει τις κατηγορίες που δέχεται από Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ και ο Μελβούτ Τσαβούσογλου την Τετάρτη ανακοίνωσε πως η Άγκυρα θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς να προσδιορίζεται το πού ακριβώς θα δραστηριοποιηθεί.  Αφού είχε χαρακτηρίσει αβάσιμες τις συστάσεις της Κομισιόν και τις συστάσεις των ΗΠΑ, η Άγκυρα απέρριψε και το αίτημα της Γαλλίας για να απομακρυνθεί το τουρκικό γεωτρύπανο από την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη έκανε λόγο για «αυξανόμενες προσπάθειες παραβίασης των δικαιωμάτων» της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο σε ομιλία του σε φοιτητές της τουρκικής Σχολής Ευελπίδων. «Εσείς θα σταματήσετε τις αυξανόμενες προσπάθειες παραβίασης των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Ήσασταν εσείς και πάλι που σώσατε τους αδελφούς μας που υπέφεραν από την τυραννία των δολοφονικών συμμοριών στην Κύπρο».

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να θέσει στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από κοινού με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό,  «το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας «αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο την Κύπρο. Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να παραβιάζεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ενιαία θέση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της». Σε ερώτηση δημοσιογράφου, «κυρώσεις ή διπλωματία», ο κ. Τσίπρας απάντησε “πρώτα πρώτα η διπλωματία».

Στήριξη αντάξια του κύρους της ΕΕ, θα επιδιώξει η Κυπριακή Δημοκρατία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού πρακτορείου, δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Σίμπιου.

«Ελπίζουμε να γίνει κάτι το οποίο να καταξιώνει την Ευρώπη στα μάτια όλων των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αλλά και του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών γενικότερα, πολύ περισσότερο των Κρατών Μελών», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Έχω την πρόθεση να αναπτύξω τα όσα τελευταία συμβαίνουν δυστυχώς ως αποτέλεσμα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε την ισχυρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ΕΕ» συμπλήρωσε.