Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Anadolu, ο Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής», που βρίσκεται παράνομα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) από τον Μάιο,  ξεκίνησε γεώτρηση δυτικά της Πάφου, συμπληρώνοντας πως και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας που αρχικά θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, οδεύει προς την ίδια περιοχή.

Η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ εκλαμβάνεται ως απάντηση στον διψήφιο αριθμό διεθνών ενταλμάτων σύλληψης που εξέδωσε η Λευκωσία για το πλήρωμα του «Πορθητή». Προ ημερών η Τουρκία είχε ξεκαθαρίσει πως η Τουρκία θα απαντήσει με «κατάλληλο τρόπο» στην Κύπρο, σε περίπτωση που προχωρούσε σε έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τουρκικά πληρώματα που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι  κινείται ήδη με νομικά μέτρα εναντίον εταιρειών που συνεργάζονται με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας πως θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλησε να δώσει το δικό του μήνυμα στην Κύπρο για την έκδοση των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης, υπογραμμίζοντας πως τα κατοχικά στρατεύματα θα μείνουν στο νησί για όσο χρειαστεί. «Η Τουρκία δεν πρόκειται να μειώσει τις δυνάμεις των στρατευμάτων της στην Κύπρο. Τα στρατεύματα μας θα παραμείνουν εκεί για όσο χρειαστεί».