Ενόψει της έναρξης της δίκης της Αχέντ Ταμίμι στις 31 Ιανουαρίου, η οποία είναι και η ημέρα των γενεθλίων της, η Διεθνής Αμνηστία καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ζητώντας από το Ισραήλ:
 
– Να απελευθερωθεί άμεσα η 16χρονη ακτιβίστρια Ahed Tamimi, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει έως και 10 χρόνια φυλάκισης.
 
– Να διασφαλιστεί πως τα παιδιά από την Παλαιστίνη δεν θα υπόκεινται σε κράτηση ή φυλάκιση, εκτός κι αν πρόκειται για περιπτώσεις όπου είναι εμφανώς απαραίτητο και ως έσχατη λύση ανάγκης για το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 18:30 στο Μοναστηράκι.

«Η σύλληψη και κράτησή της φανερώνει το πώς παραβιάζει το Ισραήλ τις διεθνείς υποχρεώσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών. Είναι απαράδεκτο να τιμωρηθεί η Ahed με φυλάκιση εξαιτίας της ακτιβιστικής της δράσης ενάντια στις αποδεδειγμένα καταπιεστικές συνθήκες κατοχής που επικρατούν στην περιοχή», σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία στο σχετικό κάλεσμα της. 

Παράλληλα, η Διεθνή  Αμνηστία καλεί σε μάζεμα υπογραφών προκειμένου να αφεθεί ελεύθερη η 16χρονη Παλαιστίνια. 

Υπενθυμίζεται ότι η Άχεντ συνελήφθη στη Δυτική Όχθη για το περιστατικό της 15ης Δεκεμβρίου, όπου αντέδρασε απέναντι σε Ισραηλινούς στρατιώτες χαστουκίζοντας και κλωτσώντας δύο από αυτούς, με τους ίδιους να μην απαντούν τα χτυπήματα. Μάλιστα, στο Ισραήλ ξεσηκώθηκαν αντιδράσεις ακριβώς επειδή οι δυνάμεις ασφαλείας δεν προχώρησαν σε «αντίποινα».

Το περιστατικό συνέβη στην είσοδο του πατρικού της σπιτιού στο Ναβί Σαλέχ, ένα χωριό της Δυτικής Όχθης, όταν σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, δέχθηκαν πέτρες, στον απόηχο της συνεχούς έντασης που επικρατεί στα ισραηλινά και παλαιστινιακά εδάφη, τουλάχιστον από την ημέρα της ανακοίνωσης από τον Ντόναλντ Τραμπ της απόφασης για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
 
Απαγγέλθηκαν εναντίον της βαρύτατες κατηγορίες για διακεκριμένη επίθεση κατά στρατιώτη και επίθεση κατά στρατιωτών εν ώρα υπηρεσίας.