H «επόμενη μέρα» του μνημονίου φαίνεται να απασχολεί αξιωματούχους της Ευρωζώνης που κάνουν λόγο για «μεταμνημονιακή εποπτεία» ενώ διαψεύδουν τα σενάρια παράτασης τους μνημονίου. Ωστόσο, το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμα πλήρως ολοκληρωθεί.
 
 

Νέα συμφωνία για τη «μεταμνημονιακή εποπτεία» 

 
Συγκεκριμένα, ειδική αναφορά στην Ελλάδα και τα όσα προβλέπονται για το επόμενο διάστημα έκανε ο Πιέρ Μοσκοβισί και κατά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Πέτερσον για την Διεθνή Οικονομία στην Ουάσιγκτον.
 
Ο Γάλλος υπογράμμισε πως στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα πρέπει να ικανοποιηθούν τέσσερις προϋποθέσεις, για τα οποία «δουλεύουμε μαζί (σ.σ. με την Ελλάδα) και ελπίζω ότι θα είναι κάτι περισσότερο από ένα όνειρο θερινής νυκτός. Μια συνολική συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο για μια πραγματικά επιτυχημένη ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο».
 
Κατά τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, «όλοι οι εταίροι πρέπει να εργαστούν για την ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης και τελικής αξιολόγησης. Ελπίζω η αποστολή της αξιολόγησης στις αρχές του ερχόμενου μήνα να καταλήξει σε τεχνική συμφωνία που μπορεί να εγκριθεί από τον Μάιο».
 
Ο Π. Μοσκοβισί υπογραμμίζει και πάλι πως είναι απαραίτητη μία «μεταπρογραμματική συμφωνία που θα στηρίζει την συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει αποδεκτές από την Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να είναι ένα νέο πρόγραμμα μεταμφιεσμένο. Κανείς δεν το θέλει αυτό. Σίγουρα δεν το θέλω εγώ».

 

Διαψεύσεις για τα σενάρια παράτασης του μνημονίου
 

Την ώρα που δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου  υποστηρίζουν ότι οι δανειστές εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης του τρίτου μνημονίου για κάποιους μήνες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση και να αποφασίσει το ΔΝΤ τη συμμετοχή του ή όχι στο μνημόνιο,  ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, διαμηνύει ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δεν συζητούν καμία παράταση του ελληνικού προγράμματος.
 
«Δεν υπάρχουν συζητήσεις για τέτοια πράγματα, όπως μία παράταση του ελληνικού προγράμματος. Οι ελληνικές Αρχές είναι πολύ επικεντρωμένες στην έξοδο από το πρόγραμμα και την ολοκλήρωσή του έως τον Αύγουστο», τόνισε ο Μάριο Σεντένο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο think tank Atlantic Council στην Ουάσινγκτον.
 
O πρόεδρος του Eurogroup πρόσθεσε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να παραμείνουν επικεντρωμένες στην ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο. 
 

«Το ΔΝΤ θα εμπλακεί στο πρόγραμμα με τους δικούς του όρους»

 
Πάντως από πλευράς της, η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας πρόσφατα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, έστειλε πολλαπλά και ξεκάθαρα μηνύματα, τόσο για τη στάση που θα υιοθετήσει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όσο και για τις υποχρεώσεις της Αθήνας. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι το Ταμείο θα εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα με τους δικούς του όρους, υποστήριξε ότι δεν ζητά περαιτέρω περικοπές και υπενθύμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν. 
 
«Ο ελληνικός λαός έχει περάσει οκτώ χρόνια πολύ δύσκολης εφαρμογής πολιτικών, που έχουν σίγουρα ως αποτέλεσμα βελτιώσει σημαντικά την οικονομική θέση (της Ελλάδας). Χρειαζόμαστε δείκτες. Όταν εξετάζουμε το 10ετές ελληνικό ομόλογο, ήταν χθες κάτω από 4%, γεγονός που σαφώς αποτελεί ένδειξη ότι οι αγορές θα χρηματοδοτήσουν τελικά την Ελλάδα, γιατί αυτή είναι η τελική πρόοδος, η δημόσια χρηματοδότηση να αντικατασταθεί από την ιδιωτική χρηματοδότηση. Έτσι, οι αγορές εξετάζουν την κατάσταση στην Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά από ό,τι πιο πριν», δήλωσε αρχικά η Κ. Λαγκάρντ.

«Γνωρίζουμε τις επιτυχίες και πως υπήρξαν καλά αποτελέσματα και συχνά καλύτερα και από το αναμενόμενο. Οφείλονται σε πολύ δραστικά μέτρα που αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, όχι απαραίτητα με την συμβουλή του ΔΝΤ, διότι δεν υποστηρίξαμε πρόσθετες περικοπές δημόσιων δαπανών. Έχουν ήδη γίνει πολλές περικοπές», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, τονίζοντας επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμα πλήρως ολοκληρωθεί:

«Πιστεύουμε επίσης ότι οι περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος που πρέπει να διανυθεί, και ο ελληνικός λαός κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζουμε ότι η δουλεία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Το πρόγραμμα του ESM αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο και το ΔΝΤ δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και να την βοηθήσει να επανακτήσει την εθνική οικονομική της κυριαρχία και θα κάνουμε ότι μπορούμε σύμφωνα με τις αρχές πολιτικής μας».