Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, το Ιράν καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον ιρανικών υποδομών στη Συρία την Πέμπτη. Το Ισραήλ είχε υποστηρίξει ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή προκειμένου να απαντήσει σε εκτόξευση 20 ρουκετών εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων στο κατεχόμενο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν.

Όπως ανέφερε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, «τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αντιμετώπισαν δεκάδες ισραηλινούς πυραύλους, κάποιοι από αυτούς έφτασαν στον στόχο τους και κατέστρεψαν μία από τις εγκαταστάσεις ραντάρ», με το Ιράν να τονίζει πως η Συρία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζει τον εαυτό του.

Όπως ανέφερε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, «τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αντιμετώπισαν δεκάδες ισραηλινούς πυραύλους, κάποιοι από αυτούς έφτασαν στον στόχο τους και κατέστρεψαν μία από τις εγκαταστάσεις ραντάρ», με το Ιράν να τονίζει πως η Συρία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζει τον εαυτό του.

Το Ισραήλ κατηγόρησε ως ενορχηστρωτή της επίθεσης τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, επικεφαλής των δυνάμεων των «Φρουρών της Επανάστασης». Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ταξίαρχος Τζόναθαν Κορνίκους, υπογράμμισε πως παραμένουν σε επιφυλακή. «Οι ισραηλινές δυνάμεις αντιμετωπίζουν την επίθεση πολύ σοβαρά, Αυτό το γεγονός δεν έχει τελειώσει».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε ότι το Ιράν πέρασε την κόκκινη γραμμή και σε τηλεοπτικό του διάγγελμα έκανε λόγο για «ξεκάθαρο μήνυμα» προς την Τεχεράνη, ενώ υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να αφήσει το Ιράν να αναπτυχθεί στρατιωτικά στη Συρία. «Βρισκόμαστε εν μέσω μιας παρατεταμένης μάχης και η πολιτική μας είναι σαφής: δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να εδραιωθεί στρατιωτικά στη Συρία».

ΗΠΑ Βρετανία και Γαλλία στο πλευρό του Ισραήλ

Οι ΗΠΑ τάχθηκαν αμέσως στο πλευρό του Ισραήλ, επισημαίνοντας πως έχουν κάθε δικαίωμα να αμυνθούν. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τις προκλητικές επιθέσεις με ρουκέτες του ιρανικού καθεστώτος από τη Συρία εναντίον ισραηλινών πολιτών και υποστηρίζουμε κατηγορηματικά το δικαίωμα του Ισραήλ να αναλαμβάνει δράση για να αμυνθεί. Η ανάπτυξη από το ιρανικό καθεστώς επιθετικών συστημάτων ρουκετών και πυραύλων στη Συρία με στόχο το Ισραήλ, είναι μια απαράδεκτη και πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος.

Σε πιο μετριοπαθές ύφος, η Βρετανία τάχθηκε με τη σειρά της υπέρ του Ισραήλ, καλώντας το Ιράν να προσέχει τις κινήσεις τους. Συγκεκριμένα, ο  Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον ξεκαθάρισε πως το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αμύνεται και τόνισε ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να αποφεύγει κάθε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στην περιοχή.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει με τον πιο αυστηρό τρόπο τις ιρανικές επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον ισραηλινών δυνάμεων», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον. «Υποστηρίζουμε κατηγορηματικά το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται. Καλούμε το Ιράν να απόσχει από περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν μόνο να αυξήσουν την αστάθεια στην περιοχή. Έχει κρίσιμη σημασία να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση, που δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός».

Την ρητορική της Βρετανίας ακολούθησε και η Γαλλία. Πήρε θέση υπέρ του Ισραήλ, χωρίς όμως να σηκώσει τους τόνους, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να διεξαχθεί συζήτηση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Η Γαλλία εκφράζει έντονη ανησυχία έπειτα από επίθεση με στόχο ισραηλινές θέσεις στα υψίπεδα του Γκολάν και επαναδιατυπώνει την ακλόνητη δέσμευσή της στην ασφάλεια του Ισραήλ και καταδικάζει κάθε απόπειρα υπονόμευσής της. Γι' αυτό τον λόγο επιθυμούμε να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση με το Ιράν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η οποία θα περιλαμβάνει τις πυρηνικές του δραστηριότητες, το βαλλιστικό του πρόγραμμα και την επίλυση των κρίσεων στην περιοχή», ανέφερε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.


Το «κάτι» που προανήγγειλε ο Τραμπ

Το επεισόδιο αυτό πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είχε αποσύρει τη χώρα από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επιβάλλοντας μάλιστα εκ νέου οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης από τη συμφωνία που υπεγράφη το 2015, επί προεδρίας Ομπάμα, ο Τραμπ υποστήριξε ότι «το Ιρανικό καθεστώς διαθέτει επικίνδυνους πυραύλους και υποστηρίζει τρομοκράτες, όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς, οι Ταλιμπάν κ.α. Έχει σκοτώσει, απαγάγει και βασανίσει Αμερικανούς πολίτες». Παράλληλα, λίγες ώρες πριν το περιστατικό ο Τραμπ τόνισε πως «κάτι θα συμβεί» αν το Ιράν δεν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μετά την απόφαση του Τραμπ, ο Νετανιάχου έκανε λόγο για «θαρραλέα και σωστή απόφαση».