Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Μόσχα δεν ενεπλάκη ποτέ στις εκλογές του 2016 με τον Ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο να συμφωνεί και να δηλώνει ότι δεν έχει λόγο να πιστεύει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες η αμερικανική δικαιοσύνη άσκησε ποινική δίωξη τις προηγούμενες ημέρες εναντίον 12 Ρώσων αξιωματούχων, οι οποίοι κατηγορούνται για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος και της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι η Μόσχα παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και ότι ο Τραμπ «πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Ρωσία δεν είναι σύμμαχός μας». «Οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν τη Ρωσία να λογοδοτήσει και να θέσουν ένα τέλος στις άθλιες επιθέσεις της Μόσχας ενάντια στη δημοκρατία» πρόσθεσε.

Ο Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, Μπομπ Κόρκερ, ο οποίος είναι και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, επεσήμανε ότι τα σχόλια του Τραμπ κάνουν τις ΗΠΑ να φαίνονται «παιχνιδάκι».

«Είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τις υπηρεσίες πληροφοριών μας, οι οποίες εργάζονται γιο αυτόν. Απογοητεύτηκα ιδιαίτερα και λυπήθηκα με τον ισοδύναμο τρόπο που αναφέρθηκε σ΄ αυτές και σ’ όσα ισχυριζόταν ο Πούτιν» συμπλήρωσε.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής, Τζον Μακέιν, χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση Τραμπ – Πούτιν «ένα τραγικό σφάλμα», το οποίο συνιστά νέο χαμηλό για τις ΗΠΑ, ενώ κατηγόρησε τον Τραμπ ότι απέτυχε να υπερασπιστεί τη χώρα του.

Απαντώντας στα πυρά μέσω Twitter, o Aμερικανός Πρόεδρος είπε «Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους των μυστικών υπηρεσιών. Ωστόσο, επίσης αναγνωρίζω ότι για να χτίσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον, δεν μπορούμε να εστιάζουμε αποκλειστικά στο παρελθόν -καθώς οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου, πρέπει να τα πηγαίνουν καλά».

Οι συλλήψεις Ρώσων πρακτόρων

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη διεξαγωγή της συνάντησης, ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ παρέπεμψε 12 Ρώσους πράκτορες.

Οι 12 Ρώσοι κατέχουν θέσεις αξιωματικών της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας και κατηγορούνται ότι παραβίασαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Χίλαρι Κλίντον και το δίκτυο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πούτιν: Οι σχέσεις μας δεν πρέπει να είναι σε κατάσταση ομηρίας

Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι οι σχέσεις Μόσχας – Ουάσινγκτον δεν πρέπει να  βρίσκονται σε κατάσταση «ομηρίας» εξαιτίας της ομοσπονδιακής έρευνας γύρω από τις κατηγορίες περί ρωσικής ανάμιξης στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία του 2016.

«Είναι αρκούντως σαφές σε μένα ότι πρόκειται μόνο για μια εσωτερική πολιτική διένεξη στις ΗΠΑ», είπε ο Ρώσος ερωτηθείς σχετικά με την έρευνα του ομοσπονδιακού ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, ο οποίος απήγγειλε κατηγορίες σε 12 πράκτορες της ρωσικής κατασκοπείας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Πούτιν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Ελσίνκι.

«Ας μην αφήνουμε τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ να τελούν υπό ομηρία εξαιτίας αυτών των εσωτερικών πολιτικών διενέξεων» τόνισε ο Βλ. Πούτιν υπογραμμίζοντας ότι δε γνωρίζεις τους πράκτορες αυτούς.

Τραμπ: Η σχέση μας έχει αλλάξει

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο διάλογος με τον Ρώσο ηγέτη ήταν εποικοδομητικός και πως η σύνοδος ανοίγει νέους δρόμους για την ειρήνη, λέγοντας πως «η σχέση μας έχει αλλάξει».

«Οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών μας είναι γνωστές και ο πρόεδρος Πούτιν και εγώ τις συζητήσαμε σήμερα», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι για να αντιμετωπιστούν τα παγκόσμια προβλήματα, οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν.

«Ακόμα και κατά τη διάρκεια των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου, όταν ο κόσμος φαινόταν πολύ διαφορετικός από αυτόν που είναι σήμερα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπόρεσαν να διατηρήσουν έναν ισχυρό διάλογο», επεσήμανε.

Επιπλέον, τόνισε ότι «η σχέση μας δεν ήταν ποτέ χειρότερη από ότι είναι τώρα. Ωστόσο, αυτό άλλαξε. Πριν από περίπου τέσσερις ώρες», ενώ αναφερόμενος στη Συρία σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία «θα μπορούσαν να σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές».

«Αυτή ήταν μια πολύ εποικοδομητική μέρα. Είμαι βέβαιος ότι θα συναντηθούμε και πάλι στο μέλλον, σύντομα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Πούτιν, ο Ντ. Τραμπ είχε δηλώσει πως Κίνα, ΕΕ και Ρωσία αποτελούν εχθροί των ΗΠΑ, ξεχωρίζοντας ωστόσο ως μεγαλύτερο εχθρό των Ένωση.

Πούτιν: Ο Ψυχρός Πόλεμος ανήκει στο παρελθόν

«Σήμερα, τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια εντελώς νέα σειρά προκλήσεων», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος αναφέροντας πως ο Ψυχρός Πόλεμος ανήκει στο παρελθόν και πως οι διαπραγματεύσεις αυτές ήταν τα «πρώτα βήματα για τη βελτίωση αυτής της σχέσης και για την αποκατάσταση ενός αποδεκτού επιπέδου εμπιστοσύνης».

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων τέθηκε πληθώρα ζητημάτων, μεταξύ αυτών, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η διασπορά των πυρηνικών όπλων, η Ουκρανία, η Συρία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε διάλογο για την ισορροπία των πυρηνικών όπλων», είπε ο Ρώσος ηγέτης και πρόσθεσε ότι η Μόσχα θεωρεί ότι πρέπει οι δύο πλευρές να συνεργαστούν για την επέκταση της συνθήκης START.

«Προδοσία από τον Τραμπ»

Προδοτικές χαρακτήρισε ένας πρώην διευθυντής της CIA τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου σχετικά με όσα είπε στη σύνοδο κορυφής.

Ο πρώην διευθυντής της CIA επί Μπαράκ Ομπάμα Τζον Μπρέναν άφησε να εννοηθεί ότι ο Τραμπ θα πρέπει να καθαιρεθεί από το αξίωμά του γιατί διέπραξε «προδοσία».

«Η απόδοση του Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι φτάνει και ξεπερνάει το κατώφλι της παράβασης καθήκοντος. Αγγίζει την προδοσία. Όχι μόνο ήταν ηλίθια τα σχόλιά του, αλλά τον έχει στο τσεπάκι του ο Πούτιν. Ρεπουμπλικανοί Πατριώτες: Πού είστε;» έγραψε στο Twitter.

«Ο Τραμπ πήρε το μέρος του Πούτιν», έγραψαν οι New York Times, εκτιμώντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος «προσέφερε στον ρώσο ομόλογό του ένα ασυνήθιστο σόου υποστήριξης».

Συνάντηση Τραμπ με τα μέλη του Κογκρέσου

Συνάντηση με μέλη του Κογκρέσου θα έχει εντός της ημέρας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, εν μέσω της πολιτικής θύελλας που προκάλεσαν οι δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα.

Η αμερικανική προεδρία δεν διευκρίνισε ποια ζητήματα θα εξεταστούν στη συνάντηση.