Ολόκληρο το μήνυμα του Μανώλη Γλέζου:

«Η κλήση σε απολογία – με αφορμή τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς – στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, μετά από εισαγγελική παραγγελία, από την “Διεύθυνση ασφαλείας” της ΕΛΑΣ και από το “τμήμα προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού πολιτεύματος’! με την επίκληση άρθρων του ποινικού κώδικα όπως αυτός της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας, είναι βόλι στη καρδιά των πολιτών και της Δημοκρατίας. Αποκαλύπτει τη λογική της κυβέρνησης, που αποπειράται να καταστείλει και να τρομοκρατήσει τους πολίτες που αντιστέκονται.

Αυτές οι κλήσεις-προκλήσεις δεν έχουν όνομα, στοχεύουν σε όλους μας και πρέπει να απαντηθούν από όλους μας».

«Η Κυβέρνηση ξεπερνώντας κάθε όριο αυταρχισμού, αυθαιρεσίας και προσπάθειας καταστολής της αντίστασης του Κινήματος Ενάντια στους Ηλεκτρονικούς Πλειστηριασμούς και των πολιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν, έφτασε σε σημείο να καλέσει σε απολογία, την Τετάρτη 26/09/2018 και ώρα 11 π.μ. στην ΓΑΔΑ (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173) τον Γραμματέα του Π.Σ. της ΛΑ.Ε. Παναγιώτη Λαφαζάνη και δυο ακόμα μέλη του κινήματος» καταγγέλλει η ΛΑΕ, προσθέτοντας ότι «το κατηγορητήριο με το οποίο τον καλούν σε απολογία, εντελώς αστήρικτο , συμπεριλαμβάνει σχεδόν τον μισό Ποινικό Κώδικα και έχει μοναδικό στόχο να τρομοκρατήσει και να αναστείλει την δράση και την ανάπτυξη του κινήματος».

Την Εισαγγελία δείχνει η ΓΑΔΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, οι κλήσεις αυτές πραγματοποιείται στο πλαίσιο διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Επίσης, η ΓΑΔΑ τονίζει ότι το συγκεκριμένο Τμήμα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, το «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος», είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση όλων των υποθέσεων που αφορούν στην παρεμπόδιση κρατικής λειτουργίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, καλείται από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής και συγκεκριμένα το «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος», να απολογηθεί για κατηγορίες που αφορούν από διατάραξη κοινής ειρήνης μέχρι και οπλοφορία, οπλοχρησία και παράβαση του νόμου περί κροτίδων και πυροτεχνημάτων.

Όπως υπογραμμίζει το TPP σε σχετικό ρεπορτάζ, η δίωξη Λαφαζάνη δεν είναι η μόνη. Τη Δευτέρα, έγιναν γνωστές ακόμα τρεις κλήσεις σε απολογία:

  • Του Κ.Ζ, μέλους της ΛΑΕ
  • Των Λεωνίδα και Ηλία Παπαδόπουλου, μελών του Κινήματος Δεν Πληρώνω, που συμμετέχουν κάθε εβδομάδα σε κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς. (Δείτε εδώ τη συνέντευξη του Ηλία στο TPP)

Όπως σημειώνει επίσης ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής, έχουν προηγηθεί επίσης επανειλημμένες διώξεις σε βάρος μελών συλλογικοτήτων στη Θεσσαλονίκη (με τελευταία τη δίκη του εκπαιδευτικού, που «συμμετέιχε ως υποκινητής», Ηλία Σμήλιου) και εναντίον 15 σε Άργος – Ναύπλιο, 7 στη Λάρισα και  3 στην Πρέβεζα.»

Επίσης, πριν μερικές μέρες έγινε γνωστό ότι καλούνται σε απολογία 20 στελέχη του ΚΚΕ και εργατικών κινημάτων στο Βόλο, για κινητοποιήσεις τον περασμένο Ιανουάριο ενάντια στους πλειστηριασμούς. Οι διώξεις αφορούν τις κινητοποιήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στο Βόλο, στις 10, 17 και 24 Γενάρη 2018 και είχαν ως αποτέλεσμα τη ματαίωση των προγραμματισμένων πλειστηριασμών.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες κλήσεις σε απολογία ο Παναγιώτης Λαφαζάνης καταγγέλλει «βιομηχανία κατασκευασμένων διώξεων» και τονίζει:

«Είναι προφανές ότι έχει στηθεί βιομηχανία μακάβριων διώξεων που πλήττουν βάναυσα την καρδιά της όποιας δημοκρατίας έχει απομείνει σε αυτόν τον τόπο. Γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία όταν αυτή αφορά μόνο όσους στηρίζουν το σημερινό ληστρικό σύστημα και μετατρέπουν πραξικοπηματικά τα μεγάλα «ΟΧΙ» σε «ΝΑΙ», ενώ φιμώνονται και διώκονται όσοι/ες αντιστέκονται και αγωνίζονται ενάντια στα μνημόνια, τις εποπτείες, την λιτότητα, την δικτατορία των πιστωτών, την υποτέλεια και την αποικιοποίηση της χώρας μας.»

Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ του TPP  

«Αδιανόητη» χαρακτηρίζει την απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αντίθεση του στην κλήση σε απολογία του Π. Λαφαζάνη, αναφέροντας σε ανακοίνωση του πως είναι αδιανόητο να καλείται σε εξηγήσεις αρχηγός κόμματος για τις πολιτικές του δράσεις και τη στήριξη κινητοποιήσεων.

«Η κλήση του γραμματέα της ΛΑΕ Π. Λαφαζάνη για παροχή εξηγήσεων στο πλαίσιο διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης προκαλεί δικαιολογημένες αντιδράσεις. Είναι αδιανόητο να καλείται σε εξηγήσεις αρχηγός κόμματος για την πολιτική του δράση και τη στήριξη κινητοποιήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά υπερασπίζεται τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών».

«Σαφής ένδειξη πανικού του ΣΥΡΙΖΑ»

Η ΛΑΕ σχολίασε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την Κουμουνδούρου για διγλωσσία, υποκρισία και χλιαρή διαφοροποίηση που αποτελεί σαφή ένδειξη πανικού και αδιεξόδου της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, υποστηρίζουν πως αναγκάστηκαν να βγάλουν ανακοίνωση λόγω της κατακραυγής και του σάλου που προκλήθηκε ακόμα και στις ίδιες τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με αρκετή καθυστέρηση σε μια υπόθεση που σέρνεται επί μήνες στην Γενική Ασφάλεια, τα μέσα ενημέρωσης και την Εισαγγελία και έλαβε καταιγιστική μορφή με την κλήση του Παν. Λαφαζάνη από το αμαρτωλό «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος» σε απολογία, τοποθετήθηκε τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτον: Οι αποστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από την κλήση σε απολογία του Παν. Λαφαζάνη, αποτελούν σαφή ένδειξη πανικού και αδιεξόδου της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και απόρροια του σοκ και του σάλου που προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία, ακόμα και μέσα στις γραμμές του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, υποχρεώθηκε στην κυριολεξία να καταγράψει την διαφοροποίησή του μπροστά στην ογκούμενη αναταραχή στο κόμμα και ενδεχομένως ανεπιθύμητες γι’ αυτόν καταστάσεις.

Δεύτερον: Η χλιαρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει τις μεγάλες αντιθέσεις στο πλαίσιό του και ένα εξόφθαλμο είδος διγλωσσίας αλλά και υποκρισίας. Και αυτό διότι η δίωξη κατά Λαφαζάνη δεν εκπορεύεται, τάχα, από κάποια «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη, αλλά στην κυριολεξία μέσα από την ΓΑΔΑ, η οποία δια του αμαρτωλού Τμήματος, συνέταξε και προώθησε στην Εισαγγελία την δικογραφία και τις κατασκευασμένες κατηγορίες σε βάρος του Παν. Λαφαζάνη κατόπιν εντολής της ηγεσίας του Υπ. Δημοσίας Τάξης και με την συναίνεση του Μεγάρου Μαξίμου και των κυβερνητικών παράκεντρων.

Επιτέλους και η υποκρισία έχει τα όριά της. Η παλιά θεωρία “άλλο το κόμμα και άλλο η κυβέρνηση“, άλλα λέει το κόμμα και άλλα πράττουν οι υπουργοί του και οι κρατικές υπηρεσίες που διευθύνουν, είναι πολύ παλιά και πολύ φθαρμένη για να την επικαλεστούν κάποιοι και δεν πείθει κανένα.

Τρίτον: Για να μη θεωρηθεί κανονικό «δούλεμα» και άλλη μια ψευδολογία και υποκρισία, η έτσι κι αλλιώς χλιαρή διαφοροποίηση της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να συνοδευτεί πάραυτα με το σταμάτημα από την πλευρά της κυβέρνησης και της Ασφάλειας κάθε μορφής δίωξης σε βάρος του Παν. Λαφαζάνη με την απόσυρση των κατηγοριών, κάτι το οποίο πρέπει να συνοδευτεί και με ένα ειλικρινές «συγγνώμη» για την συκοφάντηση και τις προθέσεις σπίλωσης που εκδηλώθηκαν σε βάρος του Γραμματέα της ΛΑ.Ε και οι οποίες δεν αφορούν το πρόσωπό του αλλά τις δημοκρατικές λαϊκές ελευθερίες και την ίδια την δημοκρατία.

Τέταρτον: Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ κάνει και μια άλλη λαθροχειρία. Περιορίζεται να σχολιάσει μόνο την κλήση σε απολογία του Παν. Λαφαζάνη, πράγμα που θεωρούμε ανεπίτρεπτο. Μαζί με τον Παν. Λαφαζάνη εκλήθησαν να απολογηθούν και άλλοι τέσσερις αγωνιστές κατά των πλειστηριασμών λαϊκής περιουσίας. Ψευδείς και ανυπόστατες κατηγορίες για την ίδια υπόθεση έχουν επίσης φορτωθεί 15 αγωνιστές στο Ναύπλιο, πρόσφατα 20 στον Βόλο, άλλοι δύο στη Θεσσαλονίκη κλπ.

Δεν μπορεί, λοιπόν, να ανακοινώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ό,τι ανακοινώνει και όπως το ανακοινώνει, μόνο για τον Παν. Λαφαζάνη και όλοι οι άλλοι απολογούμενοι και υπόδικοι να θεωρούνται ανάξιοι όποιας αναφοράς και «αναλώσιμο είδος» με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Διεκδικούμε άμεσα να καταργηθεί το αμαρτωλό κι “εμφυλιακού” τύπου «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος»