Σύμφωνα με το πρακτορείο Russia Today, το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκίνησε η τετραμερής διάσκεψη για τον πόλεμο στη Συρία, ανάμεσα σε Ρωσία, Τουρκία, Γερμανία, και Γαλλία. Στη διάσκεψη θα παρευρεθεί και ο ειδικός αποσταλμένος του ΟΗΕ  στη Συρία, Σταφάν ντε Μιστούρα. Στο επίκεντρο της ατζέντας αναμένεται να βρεθεί η κατάσταση που επικρατεί στην επαρχία Ιντλίμπ.

Η Ιντλίμπ αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των τζιχαντιστικών ομάδων που αντιμάχονται το καθεστώς Άσαντ. Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu αναφέρει ότι οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών θα συζητήσουν για το πώς μπορεί να υπάρξει πολιτικό διέξοδο για τον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία από το 2001. Ωστόσο, κανένα από τα υπουργεία Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών δεν έχει ανακοινώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διάσκεψη.

Θα συζητηθεί και η συμφωνία ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία στις 17 Σεπτεμβρίου που προέβλεπε τη δημιουργία μιας αποστρατικοποιημένης ουδέτερης ζώνης στην επαρχία Ιντλίμπ από τις 15 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η ζώνη αυτή θα καλύπτει 15 με 20 χιλιόμετρα και θα έχει ως στόχο το διαχωρισμό των συριακών στρατευμάτων από τους τζιχαντιστές.

Μετά τη δημιουργία της ζώνης, που μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει στην αποσυμφόρηση οπλισμένων μονάδων και των δύο πλευρών εντός της, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πως θα μπορέσει να μονιμοποιηθεί η κατάπαυση πυρός, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ. «Το πρώτο βήμα ήταν να αποφευχθεί μία μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση, αλλά και μία ανθρωπιστική καταστροφή. Τώρα το ερώτημα είναι πώς αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε μία διαρκή κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ».

Η αναμενόμενη συνάντηση Πούτιν – Τραμπ και η INF

Προ ημερών ο Β. Πούτιν συναντήθηκε στο Κρεμλίνο με τον σύμβουλο επί θεμάτων ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζον Μπόλτον και πρότεινε να συναντηθεί με τον Ντόνλαντ Τραμπ, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 11 Νοεμβρίου στο Παρίσι.

«Φυσικά, ο πρόεδρος Τραμπ, θα χαρεί πολύ να συναντηθεί μαζί σας στο Παρίσι, στο περιθώριο αυτής της διεθνούς συνάντησης, στην οποία αναφερθήκατε», απάντησε ο Μπόλτον και πρόσθεσε ότι «παρά τις διαφορές εκείνες, που υπάρχουν μεταξύ μας και σχετίζονται με τα εθνικά συμφέροντα της κάθε χώρας, είναι εν τούτοις πολύ χρήσιμο να συναντώνται και να εντοπίζουν τα σημεία εκείνα επαφής, τα οποία μπορούν να είναι χρήσιμα για εμάς».

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες έχει επανέλθει στο προσκήνιο η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, μετά την απειλή του Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF), που είχε υπογραφεί από τις δύο χώρες το 1987. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε εγκαλέσει τη Ρωσία για παραβίαση της συμφωνίας, που δεν του αφήνει άλλη επιλογή.

Ως απάντηση, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποίησε πως αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τη συμφωνία, η Ρωσία θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ακόμα και απέναντι σε ευρωπαϊκές χώρες. «Αν οι ΗΠΑ πράγματι αποσυρθούν από τη συνθήκη INF, το βασικό ερώτημα είναι τι θα κάνουν με αυτούς τους πυραύλους (μέσου βεληνεκούς) που θα εμφανιστούν για άλλη μια φορά. Εάν τους εγκαταστήσουν στην Ευρώπη, φυσικά η αντίδρασή μας θα είναι να το αντικαθρεπτίσουμε αυτό, και οι ευρωπαϊκές χώρες που θα συμφωνήσουν να τους φιλοξενήσουν, αν τα πράγματα φθάσουν τόσο μακριά, πρέπει να καταλάβουν ότι θα βάλουν την επικράτειά τους την ίδια σε κίνδυνο εάν υπάρξει ένα πλήγμα αντιποίνων».