Κρίσιμο αναμένεται να είναι για την Ιταλία το Eurogroup της Δευτέρας. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, αναμένεται να ασκήσουν έντονες πιέσεις, προκειμένου να συμμορφωθούν οι Ιταλοί με τους δημοσιονομικούς κανονισμούς που προβλέπονται από την Ευρωζώνη.

Στις 23 Οκτωβρίου η Κομισιόν είχε κλείσει οριστικά την πόρτα στην ιταλική πρόταση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019, επισημαίνοντας πως δεν ανταποκρίνεται στα μεγέθη που πρέπει να καλύψει η Ιταλία. Πρόκειται για την πρώτη απόρριψη προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη. Η Κομισιόν έδωσε στην Ιταλία διορία μέχρι τις 13 Νοεμβρίου, προκειμένου να παρουσιάσει άλλο σχέδιο.

Η Ιταλία πάντως, που έχει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος εντός Ευρωζώνης μετά την Ελλάδα, υποστηρίζει ότι δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο και θα επιμείνει στους αρχικούς σχεδιασμούς. Ο πρωθυπουργός της χώρας Τζουζέπε Κόντε, δήλωσε στους Financial Times πως «δεν υπάρχει σχέδιο Β» και πρόσθεσε ότι το σχέδιο της Ιταλίας αποτελεί μια «συνταγή» που θα δώσει το παράδειγμα για την επιστροφή της Ευρώπης στην ανάπτυξη. Το ιταλικό επιχείρημα είναι πως αυτή η στρατηγική αν και βραχυπρόθεσμα φουσκώνει το έλλειμμα, μεσοπρόθεσμα μειώνει έλλειμμα και χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Συντάξεις και μέτρα ελάφρυνσης

Μπορεί το ιταλικό ζήτημα να μονοπωλεί τη συνεδρίαση, αλλά στο Eurogroup υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα θέσει στο περιθώριο της συνεδρίασης το θέμα της μη περικοπής συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019,όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Παράλληλα, θα συζητηθούν και τα μέτρα ελάφρυνσης που είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στο EuroWorking Group του Οκτωβρίου υπήρξε αισιοδοξία για τη μη εφαρμογή του μέτρου, ωστόσο το ΔΝΤ συνεχίζει και επιμένει για τη συμφωνημένη περικοπή. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να μπορεί να πάρει και τη μη περικοπή των συντάξεων και το πακέτο των μέτρων ελάφρυνσης που ζητά.