Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7», ο Δ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τους πολίτες, ενδεχόμενο που είχε αφήσει ανοικτό ο Γιάννης Δραγασάκης, τονίζοντας ότι τα σενάρια αυτά διακινούνται από δημοσιογράφους. Ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές για τα κόκκινα δάνεια, που δεν είναι σε τόσο ανησυχητικό επίπεδο, όπως παρουσιάζεται.

«Τα σενάρια για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπάρχουν μόνο στη φαντασία δημοσιογράφων που για δικούς τους λόγους κινδυνολογούν. Όσα είπε ο κ. Δραγασάκης στο πλαίσιο πολιτικού διαλόγου εντός κοινοβουλίου διαστρεβλώθηκαν για να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Ο κ. Δραγασάκης απλώς εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η καταπολέμηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων είναι κοινωνικό ζήτημα. Υπάρχει συμφωνία με τους πιστωτές  για τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να μειώνονται τα κόκκινα δάνεια. Πολλές φορές οι τράπεζες υπερβαίνουν το στόχο. Αυτό το οποίο συζητείται είναι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, οι συγκεκριμένες διατάξεις του οποίου, σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, εκπνέουν στις 28 Φλεβάρη και θα πρέπει να αντικατασταθούν. Δεν υπάρχουν μονομερείς κινήσεις, υπάρχει διάλογος και συνεννόηση, τα υπόλοιπα είναι τερατολογίες».

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, απάντησε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα επί της ουσίας τα τελευταία χρόνια να λύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Τόνισε πως σύμφωνα με τη ΝΔ η λύση δε θα πρέπει να διακινδυνεύει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

«Θα ήθελα να αναφερθώ στα “κόκκινα δάνεια”: Η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα. Η ΝΔ υπερασπίζεται αδιαπραγμάτευτα την προστασία πρώτης κατοικίας και επανήλθε το 2016 με πρόταση για δεύτερη ευκαιρία. Επισημαίνουμε στην κυβέρνηση ότι τρία χρόνια τώρα δεν έχει κάνει το παραμικρό να διευθετήσει το μείζον αυτό θέμα. Στην Ελλάδα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φτάνουν στο 46% όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 4%

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια θεαματική σύγκλιση Φλαμπουράρη – Δραγασάκη. Η ΝΔ προτείνει δίκαιη λύση για κόκκινα δάνεια με στόχο να καλυφθούν οι πολίτες που έχουν ανάγκη χωρίς κακοπληρωτές να προστατεύονται και λύση για ενήμερους. Η λύση δε θα πρέπει να διακινδυνεύει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος».

Επίθεση σε Γεννηματά και μήνυμα σε αγρότες

Ο Δ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε στην επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι στην υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών χρησιμοποίησε επιχειρήματα της ακροδεξιάς και πρόσθεσε ότι έχει αλλάξει πολιτικό στρατόπεδο, μετακινούμενη στη συντηρητική πλευρά.

«Η κυρία Γεννηματά αντί να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να κατηγορεί τον εαυτό της που απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών υιοθέτησε επιχειρήματα που προέρχονται από την άκρα δεξιά. Εχει ταυτιστεί πλήρως με τη ΝΔ την ταυτότητα της οποίας έχει μεταλλάξει ο κ. Μητσοτάκης. Έχει αλλάξει πολιτικό στρατόπεδο έχει περάσει στην πλευρά της συντήρησης».

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών και στην ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα μπει στη διαδικασία διαλόγου με κλειστούς δρόμους, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τελεσίγραφα. «Τμήμα των αγροτών παίρνει μέρος στις κινητοποιήσεις, έχουν υλοποιηθεί πολλά μέτρα ελάφρυνσης για τους αγρότες, είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Δεν μπορεί κανείς να ζητά διάλογο με την κυβέρνηση καθορίζοντας τους συμμετέχοντες σ αυτόν, η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τελεσίγραφα».