Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο Κ. Ρέγκλινγκ ρωτήθηκε για το αν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης για τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ που έχουν επιβάλει οι δανειστές στην Ελλάδα μέχρι το 2022, με τον ίδιο να τονίζει πως δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις και να επισημαίνει ότι τα δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελούν βασικό στοιχείο του τρίτου μνημονίου και της «μεταμνημονιακής» περιόδου.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα μπορούσε να το αποφύγει. Η Κυβέρνηση δεν αμφισβητεί αυτό τον στόχο, ο οποίος είναι κι ήταν βασικό στοιχείο του προγράμματος αλλά και της περιόδου μετά το τέλος αυτού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρέγκλινγκ.

Αναφερόμενος στην γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου, ο Κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι αν και καταγράφεται πρόοδος υπάρχουν κάποια ζητήματα προς διευθέτηση, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και γενικότερα η ανάγκη για περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων. Έκανε λόγο για «πολύπλοκο νομικό πλαίσιο», για το οποίο οι δανειστές χρειάζεται να μελετήσουν τις λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Προ ημερών πηγές του Μαξίμου είχαν αναφέρει ότι «εάν έναν χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές διαπιστωθεί ότι η οικονομία συνεχίζει να βαδίζει κανονικά και οι οίκοι αξιολόγησης τοποθετήσουν την Ελλάδα σε υψηλότερες επενδυτικές βαθμίδες (investment grade), τότε μπορείς να το διαπραγματευθείς».

Σε παρόμοιες δηλώσεις είχε προχωρήσει και ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, υποστηρίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορέσει να πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει εδώ και τρία χρόνια για τη μείωση των πλεονασμάτων που θα δώσει χώρο για να αναπνεύσει η οικονομία, να μειωθεί η φορολογία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για τη νέα γενιά. Αυτός θα είναι ο πρωθυπουργός που θα πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».