Η γερμανική κυβέρνηση εμμένει στη θέση της πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, διαψεύδοντας για ακόμη μία φορά ότι δεν γίνεται να υπάρξει στο ελληνικό πρόγραμμα «συνέχεια χωρίς το ΔΝΤ», αυτήν την φορά μέσω δηλώσεων του Β. Σόιμπλε, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Στην αντίπερα όχθη ήταν οι δηλώσεις του Κ.Σνάιντερ, που υποστήριξε ότι «το  τρέχον πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί και χωρίς το ΔΝΤ».
Σόιμπλε: «Εκτός γραμμής» η μη συμμετοχή ΔΝΤ
 
Μιλώντας από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Σόιμπλε διέψευσε για ακόμη μία φορά τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει την Τετάρτη στα ΜΜΕ και ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να στηρίξει ένα νέο πρόγραμμα, σε περίπτωση που δεν συμμετέχει το ΔΝΤ, καθώς αυτή η εξέλιξη θα βγάζει «εκτός γραμμής» τη συμφωνία που είχαν συνάψει οι δανειστές με την Ελλάδα.
 
Όπως υποστήριξε, εάν το Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει, αυτό θα αποτελέσει ένδειξη πως οι Έλληνες δεν συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους και «το πρόγραμμα θα τερματιστεί επειδή θα έχει καταστραφεί η προϋπόθεση ύπαρξής του, η βάση του».

SPD: Το πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί και χωρίς το ΔΝΤ

«Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ για τις εκτιμήσεις και την ανεξαρτησία του, αλλά όχι ως δανειστή. Ως Ευρωπαίοι, οι οποίοι διαθέτουμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, είμαστε σε θέση να βρούμε κεφάλαια στην αγορά κεφαλαίων. Το τρέχον πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί και χωρίς το ΔΝΤ» δήλωσε ο Κάρστεν Σνάιντερ, μιλώντας στην Süddeutsche Zeitung.
 
Ο Β.Σνάιντερ τόνισε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν μια ρητή επιθυμία της Χριστιανικής Ένωσης, την οποία δεν συμμερίζεται το SPD. Ο Σνάιντερ δήλωσε πως δεν είναι βέβαιος, εάν ο υπουργός Οικονομικών συζήτησε το θέμα προηγουμένως με την Καγκελάριο.« Θα ήταν το τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα και ο αριθμός των διαφωνούντων στην Χριστιανική Ένωση ήταν ήδη μεγάλος την τελευταία φορά» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.
Συνεδριάζει ο ESM για το χρέος
Στη συνεδρίαση της 23ης Ιανουαρίου, το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αποτελέσουν ένα από τα σημαντικότερα θέματα της «ατζέντας» του ESM. Στόχος αποτελεί η εξέταση των κανόνων για τα συγκεκριμένα μέτρα, η απομόνωση του κόστους και η μη ανάληψη επιπλέον κόστους από τις χώρες – μέλη του ESM.
 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα εξεταστεί το αν θα εκδοθούν νέα ομόλογα, σταθερού επιτοκίου, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα ομόλογα, κυμαινόμενου επιτοκίου, που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, με αποτέλεσμα τη μείωση του επιτοκιακού ρίσκου για την Ελλάδα.