Η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι αυτό που φαίνεται να έχει προκαλέσει προβλήματα στους κόλπους της κυβέρνησης. Ο Π. Καμμένος υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικοί είναι όμηροι της τουρκικής κυβέρνησης, με κορυφαίους υπουργούς να διαχωρίζουν τη θέση τους. Οα αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισαν πως δεν συμφωνούν με αυτή την τοποθέτηση, με τον τελευταίο μάλιστα να αναφέρεται σε υπερτροφικό λόγο που δεν βοηθά τα σχέδια της κυβέρνησης για επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Ο Τζανακόπουλος κάνει λόγο για «άριστες σχέσεις»

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «άριστες» τις σχέσεις ανάμεσα σε Α. Τσίπρα και Δ. Τζανακόπουλο και έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει ρήγμα εντός της κυβέρνησης, παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές των δύο κομμάτων.

«Κάθε φημολογία ή ψίθυρος για ρήξη είναι μία προσπάθεια της ΝΔ να αλλάξει η ιεράρχηση της προτεραιότητας της δημόσιας συζήτησης. Θα συναντηθούν έτσι ώστε να συζητήσουν τις πιθανές περαιτέρω ενέργειες που θα πρέπει να κάνουμε σε ό,τι αφορά το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται υπό κράτηση.

Όταν μιλάμε για κυβέρνηση με δύο κόμματα και διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές, υπάρχει αμφισβήτηση και επιμέρους διαφωνίες. Αυτό που καθορίζει τη σχέση των δύο κομμάτων δεν είναι παρά η προσπάθεια για να εξέλθει η χώρα από το καθεστώς των μνημονίων».

«Θα φτάσουμε μέχρι το τέλος»

Την Δευτέρα ο Π. Καμμένος έκανε και πάλι λόγο για ομηρία των δύο στρατιωτικών. Είναι νατοϊκοί στρατιωτικοί και το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποφεύγει να πάρει θέση. Έχουμε δύο παλικάρια που είναι κρατούμενοι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία, δύο παλικάρια που ανήκουν στον στρατό αλλά και παράλληλα την ώρα που έκαναν την περιπολία τους διαφύλασσαν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Θα πρέπει να αντιληφθεί η Ε.Ε. ότι εκτελούσαν τις αποφάσεις των υπουργών Άμυνας και την απόφαση Κορυφής για την διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να αλλάξει θέση και να δεχθεί τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία. «Ούτε βόρεια, ούτε νότια, ούτε δυτική, ούτε ανατολική Μακεδονία. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Προϋπόθεση η αλλαγή του Συντάγματος».

Ωστόσο, επανέλαβε ότι παρά τις διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση με την οποία έχουν μια «έντιμη σχέση πολιτική η οποία βασίζεται σε αρχές. Η σχέση αυτή σε όλη αυτή τη διαδρομή ήταν έντιμη και δημόσια. Η σχέση αυτή σε όλη αυτή την διαδρομή θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ήταν μια έντιμη και δημόσια σχέση και ουδέποτε έγιναν υπόγειοι διάλογοι». Τέλος, υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση θα φτάσει μέχρι το τέλος»

Το ιστορικό της κόντρας

Στις 9 Μαρτίου ο Π. Καμμένος συναντήθηκε με τον Ρουμάνο ομόλογο του Μιχάι Φίρορ και αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς έκανε λόγο για ένα περιστατικό «που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή με την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή, σε τουρκικές φυλακές έχουμε δύο Έλληνες ομήρους, έναν αξιωματικό και έναν υπαξιωματικό. Ζητώ την υποστήριξη του Ρουμάνου υπουργού Άμυνας, για την άμεση απελευθέρωση αυτών των Νατοϊκών, Ευρωπαίων και Ελλήνων στρατιωτικών».

Την επόμενη μέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, διαχώρισε τη θέση του από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, λέγοντας ότι δεν προκύπτει κατάσταση ομηρίας καθώς οι δύο στρατιωτικοί είναι κρατούμενοι και περιμένουν να δικαστούν.

«Υπάρχει μια διαφορά στις εκφράσεις που χρησιμοποιεί κάθε πολιτικός ανάλογα με το προσωπικό του ύφος. Αυτό συμβαίνει άλλωστε και μεταξύ πολιτικών που βρίσκονται στο ίδιο κόμμα. Εγώ χρησιμοποιώ τις εκφράσεις που πρέπει να χρησιμοποιούνται και σας λέω ότι πολλές φορές υπάρχει μια διαφοροποίηση στο ύφος. Αυτή τη στιγμή είναι κρατούμενοι και περιμένουν να δικαστούν. Η δική μου άποψη είναι ότι μέχρι στιγμής στη συγκεκριμένη περίπτωση των Ελλήνων δεν προκύπτει το θέμα της ομηρίας, ακριβώς επειδή περιμένουν να δικαστούν».

Με καυστικό τρόπο σχολίασε τις δηλώσεις του Π. Καμμένου ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φ. Κουβέλης, που υπογράμμισε πως οι δηλώσεις περί ομηρίας αποτελούν υπερτροφικό λόγο που δεν εξυπηρετεί τα πλάνα της ελληνικής κυβέρνησης. «Είναι υπερτροφικός λόγος οι αναφορές για ομηρία, δεν υπηρετούν το σκοπό μας για τους δύο στρατιωτικούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτήρισε άστοχη τη φράση του Π. Καμμένου και επισήμανε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να εμπλακεί στους επικίνδυνους χειρισμούς της τουρκικής πλευράς. «Άστοχη η φράση του κ. Καμμένου περί ομηρίας. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ως χώρα να εμπλακούμε στους αντιφατικούς και επικίνδυνους χειρισμούς της άλλης πλευράς. Και οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας καμιά φορά κάνουν λάθη, όπως και ο οποιοσδήποτε άλλος», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Π. Σκουρλέτης.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Καμμένος, συντάχθηκε στη γραμμή του προέδρου του περί κατάστασης ομηρίας των στρατιωτικών. Τάχθηκε κατά της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ανέττας Καββαδία, και του στελέχους του κόμματος, Γιάννη Μπουρνούς για την παρουσία τους στο συνέδριο του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας (HDP), μέλη του οποίου δέχονται μαζικές διώξεις στην Τουρκία. Παράφρασε τη δήλωση Κουβέλη, κάνοντας λόγο για ατροφικούς εγκεφάλους.

«Εγώ δηλαδή τώρα να πω ότι είναι ατροφικός ο εγκέφαλος της κυρίας Καββαδία ή ο εγκέφαλος του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ που στέλνει βουλευτές στο κουρδικό κόμμα. Έχουμε αυτή την όξυνση, πήγαν να μας βουλιάξουν το καράβι, έχουμε μια ιδιότυπη ομηρία και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάνε στον εχθρό του Ερντογάν και φωτογραφίζονται χαμογελαστοί»  είχε δηλώσει ο Δ. Καμμένος στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος.

Στη συνέχεια η Αννέτα Καββαδία απάντησε μέσω twitter στον Δ. Καμμένο, υποστηρίζοντας πως δεν αξίζει να ασχοληθεί με ένα θιασώτη ακροδεξιών και ρατσιστικών αντιλήψεων.