από την συντακτική ομάδα

Για τα μέλη – συνδρομητές του TPP, είναι η έκδοση μιας απόδειξης για το πώς μεταφράστηκε η στήριξή τους σε δημοσιογραφικό περιεχόμενο. 

Για τα μη μέλη, τους ανθρώπους που εκτιμούν τη δουλειά μας αλλά διστάζουν να συνεισφέρουν τακτικά, έστω και με λίγα ευρώ, είναι ένα κάλεσμα να μας στηρίξουν, ώστε να κάνουμε ακόμη περισσότερα τον επόμενο μήνα. Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι τα οικονομικά μας προβλήματα – ερωτηματικά και η αβεβαιότητα δεν έχουν τελειώσει.

Καταρχήν, μερικές ανακοινώσεις. Με τη νέα πλατφόρμα και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει το φόρουμ των μελών, με την κατηγοριοποίηση των συζητήσεων, το πρώτο που θέλουμε να κάνουμε είναι να αυξήσουμε την επικοινωνία μας μαζί τους και να τους προσφέρουμε ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στο TPP. Σκεφτόμαστε ότι αυτό μπορεί να γίνει αρχικά με δύο τρόπους:

α) Την εβδομαδιαία, ραδιοφωνική εκπομπή των μελών, με θεματολογία αποκλειστικά επιλεγμένη από τα μέλη των 1101, μέσα από το φόρουμ και το πολυαγαπημένο μας τσατ του ραδιοφώνου. Θα δημιουργηθεί άμεσα ειδική ενότητα και θα κανονίσουμε τις λεπτομέρειες του κόνσεπτ (μέρα ώρα κ.α.) μαζί με τα μέλη μας.

β) Σε άμεση συνάρτηση με την εκπομπή, σκεφτόμαστε μια στήλη, ή ένα τακτικό άρθρο στο TPP, που ουσιαστικά θα είναι οι «επιστολές» των εφημερίδων (σε ΜΜΕ των ΗΠΑ αποκαλείται mailbag), ίσως με κάποιες παραλλαγές. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα την τελική μορφή, αλλά η γενική ιδέα είναι να φιλοξενούμε τακτικά (ανάλογα με το ενδιαφέρον) σε ένα δημόσιο άρθρο τα σχόλια σας για θέματα της επικαιρότητας ή εκτός αυτής, τις προτάσεις σας, την κριτική σας, τα αστεία σας. βάζοντας από κάτω τις απαντήσεις μας, την άποψη μας ή κάποιο σχόλιο (προειδοποιούμε ότι είναι αδύνατον να συμφωνούμε πάντα και με όλους). Στο φόρουμ άλλωστε έχουν ήδη δημιουργηθεί ενότητες για θέματα που χάνουμε ή για κριτική. Περιορισμοί φυσικά θα υπάρχουν μόνο στο μέγεθος, στο ύφος και στη γλώσσα. Το κίνητρο μας είναι, βλέποντας το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των μελών για τα σχόλια, να τους; δώσουμε ένα βήμα παραπάνω.

Αυτά προς το παρόν, προσπαθούμε ήδη να ακολουθήσουν κι άλλα.

Ο Οκτώβρης ήταν ένας πολύ περίεργος μήνας για το TPP. Από τη μία, μεγάλες αλλαγές, με αλλαγή της νομικής μορφής, νέα πλατφόρμα, νέους λογαριασμούς για την οικονομική ενίσχυση (και συνεχή καλέσματα στα μέλη να αλλάξουν σύντομα τις συνδρομές τους), η επερχόμενη αλλαγή του σάιτ σε συνεργασία με τους Sociality, συναντήσεις με λογιστές για τα οικονομικά δεδομένα. Το βασικότερο μέσα σε όλα αυτά ήταν ότι το TPP με τη σημερινή του μορφή βρέθηκε μπροστά σε ένα τεστ. Πάνω από έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Κώστα, τα μέλη μας, μέσω της αλλαγής των λογαριασμών, κλήθηκαν και καλούνται να επανεκτιμήσουν το μέσο που στηρίζουν και το αν τα ευρώ που δίνουν κάθε μήνα πιάνουν τόπο. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα (η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί) το τεστ είναι επιτυχημένο..

Ένα μεγάλο ποσοστό των μελών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και αύξησαν τη συνδρομή τους, ενώ έχουμε υποδεχτεί και μερικές δεκάδες καινούριους συνδρομητές, που μας δήλωσαν ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν ενίσχυαν τακτικά το μέσο (και μερικά ήταν πρόθυμα να κάνουν ακόμα και ετήσια συνδρομή). Δυστυχώς, προς παρόν δεν έχουμε λύσει τα προβλήματα μας, αλλά ευελπιστούμε ότι θα τα καταφέρουμε, με την στήριξή σας, καθώς μόνο σε εσάς μπορούμε να προσβλέπουμε.

Φυσικά ξέρουμε ότι έχουμε δυσαρεστήσει κάποιους. Μάλιστα, ένα από τα πολλά προβλήματα του TPP είναι ότι κατά καιρούς έχει χάσει συνδρομητές, όχι για τη συνολική του παρουσία και το περιεχόμενο, αλλά για μεμονωμένα θέματα (π.χ. Μακεδονικό). Και είναι στενάχωρο, να ξέρουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που μας εμπιστεύονται στο 95% και αντιλαμβάνονται την αξία της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, αλλά δεν μας στηρίζουν πλέον γιατί διαφωνούν μαζί μας πάνω σε προσωπικές απόψεις. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν συμφωνούμε σε όλα μεταξύ μας και δεν θα συμφωνούμε σε όλα με τα μέλη μας, είναι ανθρώπινο. Είστε τα μόνα «αφεντικά», σας ακούμε και θέλουμε να σας ακούσουμε κι άλλο, μιλάμε ουσιαστικά μαζί σας καθημερινά. Μην ξεχνάτε και μην ξεχάσετε όμως ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να μπορεί να διαφωνεί και με το αφεντικό του.

Από την άλλη, πιστεύουμε ότι δεν αφήσαμε αυτόν τον έξτρα φόρτο μη δημοσιογραφικής εργασίας να επηρεάσει το καθημερινό μας περιεχόμενο. Μέσα στον τελευταίο μήνα, δημοσιεύσαμε πάνω από 40 πρωτογενή κείμενα, κείμενα που σέβονται τους κανόνες ποιότητες που βάζει το TPP για να θεωρηθεί κάτι πρωτογενές και ενυπόγραφο, με ρεπορτάζ και αναλύσεις για θέματα της επικαιρότητας και εκτός αυτής. Το «ένθετο» περιοδικό του TPP, «ΖΗΝ», με εξωτερικούς συνεργάτες είναι κάθε μήνα εδώ και οδεύει προς το 20ο του «τεύχος», ενώ τη Δευτέρα έχουμε τα γυρίσματα της πρώτης ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗΣ για φέτος. Προσπαθούμε καθημερινά, η ειδησεογραφία μας να είναι εμπλουτισμένη με ειδήσεις εκτός της βασικής επικαιρότητας, με θέματα από την Περιφέρεια και τα διεθνή και αναδημοσιεύσεις κειμένων από κινήματα, ομάδες και μέσα (π.χ. Omniatv, «Ημεροδρόμος», που εμπιστευόμαστε.

Ενδεικτικά: Μέσα από το ThePressProject διαβάσατε εκτενώς την υπόθεση του σκανδάλου της Folli Follie, του «μεγαλύτερου χρηματιστηριακού σκανδάλου του 21ου αιώνα» στην Ελλάδα, με συγκεντρωμένη παρουσίαση των εξελίξεων και των στοιχείων αλλά και παράλληλη ανάλυση των συστημικών παθογενειών που έρχονται στην επιφάνεια εξαιτίας μιας τέτοια υπόθεσης. 

Η δημοσιογράφος του TPP, Τζένη Τσιροπούλου, βρέθηκε στη Μόρια σας παρουσίασε ένα (θεωρούμε) εξαιρετικό ρεπορτάζ για τι συνθήκες που αντίκρισε εκεί και μαζί, διαδώσαμε ευρέως ένα βίντεο που ήρθε στην κατοχή του συνεργείου του RAI για τη χυδαία συμπεριφορά ενός αστυνομικού σε μια ηλικιωμένη πρόσφυγα. Η απήχηση του βίντεο και οι αντιδράσεις οργανώσεων όπως της Διεθνούς Αμνηστίας που ακολούθησαν οδήγησαν την Ελληνική Αστυνομία στη λήψη άμεσων μέτρων, με ΕΔΕ, διαθεσιμότητα του ενός αστυνομικού και απομάκρυνση των τεσσάρων που συμμετέχουν από τη Μόρια.

Όταν ξέσπασε το νέο θέμα των τραπεζών, με τις μεγάλες πτώσεις των μετοχών τους, ολόκληρο το μιντιακό σύστημα επέλεξε, είτε να το αποδώσει μόνο στην «κυβερνητική ανικανότητα», είτε, από τα φιλοκυβερνητικά μέσα, να ενστερνιστεί την αφήγηση για «κερδοσκόπους» και λοιπές συνωμοσίες, να παρουσιάσει ελλιπώς τα «κυβερνητικά μέτρα» (που δεν είναι κυβερνητικά και έχουν να κάνουν με νέες πιθανές κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες) και να υποβαθμίσει το ζήτημα, ξεχνώντας την ανάγνωση προηγούμενων χρόνων

. Η δική μας ανάγνωση, όπως τη διαβάσατε τόσο μέσω της ειδησεογραφίας, όσο και των αναλύσεών μας βασίζεται στο ότι αφενός, το σχέδιο είναι να εγγυηθεί το ελληνικό κράτος για τα σπασμένα, αφετέρου ότι η τραγική κατάσταση των ελληνικών τραπεζών βασίζεται σε σωρεία λαθών που πριν από την κρίση αλλά και καθόλη τη διάρκειά της.  Για την Εθνική Τράπεζα, επίσης, ενημερώσαμε για την υπόθεση του ταμείου επικούρησης, ΛΕΠΕΤΕ, το οποίο η τράπεζα κατήργησε μονομερώς εδώ και έναν χρόνο, αφήνοντας χωρίς επικουρικά 16.500 οικογένειες, που σιγά σιγά αρχίζουν να δικαιώνονται δικαστικά.

Δημοσιεύσαμε σειρά αναλύσεων και ρεπορτάζ για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, παίρνοντας μάλιστα και ξεκάθαρη θέση και παραθέτοντας, μαζί με άλλα ΜΜΕ, τα πραγματικά στοιχεία, απέναντι στη σωρεία παραπληροφόρησης και ψευδών αστυνομικών διαρροών γύρω από έναν νεκρό με χειροπέδες.

Ασχοληθήκαμε αναλυτικά με το εν πολλοίς άγνωστο στην Ελλάδα, πανευρωπαϊκό  σκάνδαλο «cum ex», που εκτιμάται ότι έχει κοστίσει 55 δισ. στα δημόσια ταμεία 11 ευρωπαϊκών χωρών, τα 32 από αυτά στη Γερμανία, με την συγκάλυψη και ανοχή τραπεζικών «κολοσσών». Κι ενώ επίσης όλα τα ΜΜΕ αρκέστηκαν να παρουσιάσουν μόνο το ότι το ΔΝΤ ανέβασε την πρόβλεψη για το ελληνικό πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, εμείς γράψαμε για τα υπόλοιπα στοιχεία της ίδια έκθεσης του Ταμείου. Για παράδειγμα, την παραδοχή ότι οι ιδιωτικοποιήσεις βλάπουν σοβαρά την οικονομία μιας χώρας. 

Όταν ξέσπασε η συζήτηση για το «σχέδιο Β Καμμένου για το Μακεδονικό» επιλέξαμε να εστιάσουμε ξανά στο ζήτημα της ανάπτυξης των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, όπως και στο ότι δεν πρόκειται για «σχέδιο Καμμένου», αλλά για «σχέδιο Β ΗΠΑ – Ελλάδας»

Αν η απάντηση σε αυτά, αλλά και σε όσα, πολλά, παραλείπουμε, είναι ότι «δεν κάνατε αρκετά», αυτό το ξέρουμε πρώτα από όλα οι ίδιοι. Για κάθε ρεπορτάζ ή ανάλυση που διαβάζετε στο TPP, δυστυχώς συχνά, 2 με 3 θέματα πάνε πίσω, με αποτέλεσμα πολλές φορές να γκρινιάζουμε στους εαυτούς μας γιατί δεν τα προλάβαμε.

Αυτό βέβαια συμβαίνει γιατί συνήθως, οι ίδιοι άνθρωποι που γράφουν τα θέματα, κάνουν τη ροή ειδήσεων, ασχολούνται με τις συνδρομές, τρέχουν σε λογιστές, ή βρίσκονται και στο ραδιόφωνο. Το TPP λειτουργεί με έναν πυρήνα 6 ανθρώπων, που προσπαθούν να κάνουν όσα περισσότερα μπορούν στις ώρες για τις οποίες αμείβονται και μερικών εξωτερικών συνεργατών. Κάνουμε ό,τι μπορούμε και παράλληλα είμαστε εκ γενετής γκρινιάρηδες, πρώτα από όλα με τους εαυτούς μας. Μόνο με τη δική σας μηνιαία συνδρομή μπορούμε να κάνουμε περισσότερα.

Απέναντι στη «δημοσιογραφία» που κάνει δεοντολογικά εγκλήματα, όπως το νέο κανάλι OPEN στην υπόθεση του Κωστόπουλου, απέναντι σε δημοσιογράφους που φτάνουν στο σημείο της έμμεσης διαφήμισης, ή/ και δανείζουν τις φωνές τους σε αυτήν, χωρίς τη χρηματοδότηση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από κράτος και τράπεζες ή τα εκατομμύρια των ολιγαρχών, σε μια χώρα που, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Pew τον περασμένο Ιανουάριο, μόλις το 22% φαίνεται να θεωρεί την ενημέρωση που λαμβάνει έγκυρη, ό,τι διαβάζετε στο TPP απευθύνεται σε όλους, και παράγεται χάρη σ εσάς

Είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς μιας χούφτας ανθρώπων, επειδή έχουν βρεθεί περίπου 1000 «τρελοί» να τους χρηματοδοτούν και, μαζί με τους εκατοντάδες χιλιάδες που επισκέπτονται κάθε μήνα το μέσο και τους πάρα πολλούς που το επισκέπτονται και το εμπιστεύονται καθημερινά, να μοιραζόμαστε την ανάγκη για ανεξάρτητη ενημέρωση.

Ένα αγαθό που κοστίζει μόνο λίγα ευρώ κάθε μήνα.