Ο Ευ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει την Παρασκευή στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης την ελληνική πρόταση για την «μεταμνημονιακή περίοδο», ζητώντας να εφαρμοστεί το σχέδιο της εντός του αυστηρού πλαισίου επιτήρησης από τους δανειστές.  Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ –ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο αναμένεται να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών ένα συνοπτικό έγγραφο για το ελληνικό ζήτημα, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα.

Η τρόικα θα ενημερώσει τους υπουργούς για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο εντός του Μαΐου, προκειμένου να ληφθούν συνολικές αποφάσεις για την έξοδο από το μνημόνιο στο Εurogroup της 21ης Ιουνίου.

Αυστηρή επιτήρηση και μετά το τρίτο μνημόνιο

Ο Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε στους Financial Times την Πέμπτη ότι το πλαίσιο εποπτείας των δανειστών ίσως είναι πιο αυστηρό, σε σχέση με άλλες χώρες που βγήκαν από μνημόνιο. «Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις αξιολογήσεις της ΕΕ στη «μεταμνημονιακή Ελλάδα».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει μια στρατηγική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, καθορίζοντας τα μεταρρυθμιστικά σχέδια για τα χρόνια μετά το μνημόνιο. Ο υπουργός εξήγησε ότι τα σχέδια θα περιλαμβάνουν ενέργειες για την ταχύτερη απονομής της δικαιοσύνης, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Υποστήριξε ότι με το πρόγραμμα αυτό η Ελλάδα δεν θέλει να αιφνιδιάσει τους δανειστές και τις αγορές.  «Αυτό είναι το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο και η ιδιοκτησία του είναι σημαντική για εμάς. Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν, είτε είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είτε οι θεσμοί».

Σκιές γύρω από το ζήτημα του χρέους

Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν το ζήτημα του χρέους, χωρίς πάντως να μπουν σε τεχνικές λεπτομέρειες. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ελλάδα ότι αν η Ελλάδα τηρήσει όσα της έχουν επιβάλει οι δανειστές, θα πρέπει και τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης να τη βοηθήσουν ως προς την ελάφρυνση του χρέους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Επίτροπος οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, που δήλωσε την Τρίτη ότι θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που της έχουν επιβληθεί από τους δανειστές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt  την Πέμπτη, το Βερολίνο δείχνει να ζητά αυστηρότερο πλαίσιο σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Απορρίπτουν την γαλλική πρόταση που συνδέει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας, ζητώντας ένα πιο αυστηρό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει ότι ο μηχανισμός που ζητά το Βερολίνο «μπορεί να ενεργοποιηθεί και να συνεχίσει να λειτουργεί εφόσον, κατά τις τακτικές αξιολογήσεις, η Ελλάδα τηρεί τις μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις της, όπως αυτές που προκύπτουν από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες». Παράλληλα, γίνεται λόγος για διακοπή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους «σε περίπτωση που η πολιτική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεφύγει από τον έλεγχο.